«Η Μάρτα κοιμάται» από τη Romy Hausmann #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Πιστή στον τρόπο γραφής της η Romy Hausmann καταφέρνει να μας μπερδέψει και πάλι από τις πρώτες σελίδες. Αυτό μπορεί να είναι το δεύτερο βιβλίο της, όμως έχει ήδη εδραιώσει ένα τρόπο γραφής που τη χαρακτηρίζει. Όλα φαίνονται τόσο μπερδεμένα στην αρχή που αν δε συνεχίσεις να διαβάζεις δεν πρόκειται να καταλάβεις που έχει σκοπό να καταλήξει.

Η ιστορία ξεκινάει με τη Νάντια, για την οποία διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο πως καταδικάστηκε για ένα φριχτό έγκλημα στο παρελθόν και πως πλέον καλείτε να βοηθήσει τη μοναδική της φίλη. Η φίλη αυτή έχει σκοτώσει τον εραστή της και κάπως έτσι η Νάντια βρίσκεται σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πως κάπου εκεί τα πράγματα παίρνουν μια πιο περίπλοκη πλοκή.

Διαβάζοντας την ιστορία της Νάντιας, διαβάζουμε και κάποια γράμματα που γράφει εκείνη χωρίς ουσιαστικά να έχουμε εικόνα αν αυτά γράφονται στο παρόν ή στο παρελθόν, τουλάχιστον στην αρχή. Και πάνω εκεί που λέμε ότι έχουμε καταλάβει ποια είναι τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, έρχεται εμβόλιμη η ιστορία της Νέλλης και χάνουμε τη μπάλα. Η ιστορία αυτή εξυπηρετεί ένα και μόνο σκοπό, όμως δε θα σας τον αποκαλύψω! Δε θα ήθελα να σας χαλάσω τη μαγεία της ανάγνωσης!

Επιστρέφοντας στη Νάντια και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τη φίλη της, το νεκρό εραστή. Όμως ένας λόγος παραπάνω για να αγχωθεί η Νάντια είναι το ότι η μοναδική της φίλη, η Λάουρα, είναι ταυτόχρονα και σύζυγος του αφεντικού της, του δικηγόρου Γκέρο βαν Χόφεν. Συμμετέχοντας σε όλο αυτό η Νάντια κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της, όμως δε θα μπορούσε να στερήσει από ένα παιδί τη μητέρα του. Τι θα γινόταν στη μικρή Βίβη αν η Λάουρα έμπαινε στη φυλακή; Αυτό είναι πιο σημαντικό για τη Νάντια και όσο η πλοκή προχωράει, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε γιατί. Η ίδια θυσίασε πολλά για τον μικρό της αδερφό για να μην κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει ένα ακόμα παιδί.

Τα μικρά κεφάλαια και η απολαυστική γραφή της Hausmann κάνουν την ιστορία να κυλάει γρήγορα και τις σελίδες να γυρίζουν χωρίς σταματημό. Κάποια στοιχεία νομίζεις πως τα έχεις καταλάβει και κάποια άλλα έρχονται και σε ξαφνιάζουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Γνωρίζοντας για παράδειγμα την προϊστορία της Νάντιας, έχεις κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως η φίλη της μπορεί να έχει κάποιο απώτερο σκοπό που την εμπλέκει σε όλο αυτό, όμως σίγουρα δεν πάει ο νου σου σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Romy Hausmann (Ρόμι Χάουσμαν, 1981) γεννήθηκε στην Ανατολική Γερμανία και σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών έγινε αρχισυντάκτρια σε εταιρεία παραγωγής στο Μόναχο. Διατηρεί το blog Mymonk στο οποίο εξιστορεί τις προσωπικές της εμπειρίες με στόχο να εμφυσήσει την αισιοδοξία στους αναγνώστες της. Από τη γέννηση του γιου της εργάζεται στον χώρο της τηλεόρασης ως freelancer. Ζει με την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο σπίτι στα δάση κοντά στη Στουτγάρδη. Το ψυχολογικό θρίλερ Καλό μου παιδί είναι το ντεμπούτο της, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 14 χώρες, ενώ έχουν πωληθεί και τα δικαιώματα για την κινηματογραφική του διασκευή.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.