«Αλεξάνδρεια: Γητείες, μάγια και μπαχάρια» από τη Δήμητρα Ιωάννου #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι στη μαγευτική Αλεξάνδρεια του παρελθόντος, τότε που δύο φατρίες, αυτή του Κύκνου και αυτή του Δράκου αναμετρούνταν για το ποια από τις δύο θα επικρατήσει. Το καλό ή το κακό;

Όλα ξεκινούν όταν μια φτωχή κοπέλα πέφτει στις ρόδες του αυτοκινήτου μιας πλούσιας κοπέλας. Μπορεί το ατύχημα να ήταν στημένο, μπορεί ο μόνος που το αντιλήφθηκε να ήταν ο σοφέρ, όμως οι δυο τους θα δεθούν σε μια φιλία που τόσο πολύ έλειπε στην πλούσια κοπέλα, την Ισιδώρα. Η έμφυτη καλοσύνη της κοπέλας θα την ωθήσει να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την άτυχη Ραλλού και να απαλύνει λίγο τον πόνο της φτώχιας την οποία εκείνη δεν έζησε ποτέ. Αυτό που δεν μπορεί να φανταστεί είναι πως η Ραλλού δεν έπεσε τυχαία στις ρόδες του αυτοκινήτου της οικογένειας.

Η Ραλλού είχε ένα σχέδιο ευθύς εξαρχής. Ήταν παιδί ακόμα όταν γνώρισε τη Μάνα, τη γυναίκα που τη μύησε στα μυστικά της μαγείας και του σκοταδιού. Έμαθε από πολύ νωρίς να φτιάχνει φίλτρα και γητειές για να πετύχει αυτό που θέλει. Όταν λοιπόν η Μάνα της μίλησε για την Ισιδώρα, μια κοπέλα με την οποία έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό, εκτός από το χρώμα των μαλλιών τους και την περιουσία τους, δε δίστασε στιγμή και μαζί σχεδίασαν τη στρατηγική που θα οδηγούσε τη Ραλλού στη θέση της πλούσιας κληρονόμου Ισιδώρας Κοσμίδη.

Η νεαρή κοπέλα ήταν αδίστακτη και σκληρή. Δε δίστασε να σκοτώσει, να κάψει ζωντανούς αθώους ανθρώπους, ακόμα και ένα μωρό, προκειμένου να εκπληρώσει το σκοπό της. Κατάφερε να πάρει τη θέση της καλόψυχης και ανίδεης Ισιδώρας, να πάρει τον αρραβωνιαστικό και την περιουσία της. Όμως ακόμα κι αυτά δεν της έφταναν για να είναι ευτυχισμένη. Της ήταν πολύ δύσκολο να τηρεί τους τύπους και τους κανόνες της υψηλής κοινωνίας. Αυτό που ήταν έμφυτο για την Ισιδώρα που είχε γεννηθεί σε καλή οικογένεια και είχε μεγαλώσει με δασκάλους και γκουβερνάντες, ήτα δύσκολο και αποπνικτικό για τη Ραλλού. Έτσι, δε δίστασε να σκοτώσει ξανά και ξανά ώστε να αποκτήσει την ελευθερία της και περισσότερα χρήματα.

Η μελωδική γραφή της Δήμητρας Ιωάννου είναι αρκετή για να βάλει τον αναγνώστη μέσα στο κείμενο και να τον μεταφέρει στην περιοχή αλλά και στην εποχή στην οποία διαδραματίζεται η κάθε ιστορία της. Γνωρίζοντας πως η ίδια η συγγραφέας έχει μεγαλώσει στη χώρα μας, μου έκανε εντύπωση πόσο καλά γνώριζε την Αλεξάνδρεια και τα κατατόπια της, τις γεύσεις και τις ευωδιές της, τα χρώματα και τις αντιθέσεις της. Όλα αυτά μέχρι που ολοκλήρωσα την ανάγνωση και διάβασα το σημείωμά της στο τέλος του βιβλίου. Όλες οι εικόνες της προέρχονται από τη μητέρα της που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μαγική αυτή πόλη. Και κάπως έτσι εξηγήθηκε το μυστήριο!

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας χρησιμοποιεί το μυστήριο και το μεταφυσικό και τα παντρεύει με το δικό της μοναδικό τρόπο σε μια ιστορία που τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον κάνει να αναρωτηθεί σε ποιο είδος ανήκει το βιβλίο που διαβάζει! Γιατί πέρα από αυτά που ανέφερα ήδη υπάρχει έντονο το στοιχείο του ρομαντισμού, της ιστορικής μυθιστοριογραφίας, αλλά και πολλά άλλα στοιχεία που αποτελούν το απολαυστικό αποτέλεσμα που τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σαν μαγνήτης!

Από τα πιο όμορφα ταξίδια που έκανα το τελευταίο διάστημα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά μέσα της, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ – Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ, Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΓΗΤΕΙΕΣ, ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΑ.
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.