«Κώδικας 987» από την Έλενα Τέφα #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Καιρό είχα να διαβάσω ένα βιβλίο περιπέτειας και δη, από Ελληνίδα συγγραφέα, που να κυλάει τόσο γρήγορα και καταιγιστικά και που να κρατάει το ενδιαφέρον μου αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που να σας κάνει να μην καταλάβετε πότε θα έχετε περάσει τις 500 σελίδες και θα πλησιάζετε στο τέλος, τότε διαβάστε αυτό το βιβλίο! Είναι κατάλληλο και για όσους βλέπουν μανιωδώς ταινίες περιπέτειας και πιστεύουν πως δεν υπάρχουν αντίστοιχα βιβλία! Ας μην ξεχνάμε ότι οι ταινίες του Jack Reacher είναι βασισμένες στα αντίστοιχα βιβλία! Στο θέμα μας όμως.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Εκεί είναι η βάση των Κυνηγών, ενός τάγματος που σκοπό έχει την προστασία των πολιτών από κινδύνους που η αστυνομία δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει, κινδύνους όπως είναι το τάγμα των Θεριστών, μια τρομοκρατική οργάνωση που σκοπό έχει να επιβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατ’ επέκταση στον κόσμο. Οι Κυνηγοί, χωρίς ηθικούς ή νομικούς φραγμούς πολεμούν τους εχθρούς τους και εχθρούς του Κράτους, Θεριστές. Στους κόλπους τους βρίσκεται η Αυγή, η μόνη που επέζησε από την επίθεση των Θεριστών στο Ρίτζβιλλ της Ουάσινγκτον πριν από μία δεκαετία. Τότε, η δωδεκάχρονη κοπέλα είχε δει τη μικρή πόλη να καίγεται συθέμελα και τη μητέρα της να είναι ανάμεσα σε όσους έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ. Τότε ήταν που ορκίστηκε να πολεμήσει για τον άδικο χαμό των συμπολιτών της.

Πλέον, δέκα χρόνια μετά, ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο τάγματα δεν έχει κοπάσει και οι Κυνηγοί αποφασίζουν πως ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσουν την αποστολή με ονομασία Κώδικας 987, μια έσχατη λύση στην οποία ρόλο κλειδί παίζει η ίδια η Αυγή. Αυτή θα είναι η αφετηρία πολλών και απρόβλεπτων γεγονότων που θα τη φέρουν αντιμέτωπη όχι μόνο με τα δύο τάγματα, αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό.

Ανέφερα στην αρχή τον Jack Reacher γιατί το βιβλίο της κυρίας Τέφα μου έδωσε Jack Reacher vibes στο θηλυκό του. Μου θύμισε βιβλία του Nick Petrie και γενικά μου δημιούργησε πολύ καλή εικόνα! Έχει δράση, αγωνία και κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο με μια πολύ ταλαντούχα και δυναμική ηρωίδα. Κινηματογραφικά γραμμένο, θυμίζει ταινία και αυτό είναι ευχάριστο, μιας και δεν κάνει κοιλιά και δεν κουράζει.

Μίλησα για τα βιβλία των Αμερικανών συγγραφέων όχι μόνο γιατί το βιβλίο αυτό μου δημιούργησε μια παρόμοια αίσθηση, αλλά και γιατί αρκετές φορές έπιασα τον εαυτό μου να μεταφράζει μια φράση στα αγγλικά για να ακουστεί καλύτερα, μιας και μου ήταν πιο οικεία σε αυτή τη γλώσσα. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν και σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί άλλες εκφράσεις. Δεν είναι όμως η πρώτη συγγραφέας σε βιβλίο της οποίας το συναντώ. Αν αυτό ξενίζει μερικούς, τότε είναι θέμα επιμέλειας. Σίγουρα όμως δεν επηρέασε τη δική μου εμπειρία ανάγνωσης!

Ανυπομονώ να διαβάσω και άλλα βιβλία της κυρίας Τέφα στο μέλλον.

 

Εκδόσεις Πηγή

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλενα Τέφα γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Πρέβεζα. Σήµερα κατοικεί στον Πειραιά, όπου σπουδάζει στο τµήµα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πειραιώς. Γράφει από το γυµνάσιο, όπου συµµετείχε σε λογοτεχνικούς διαγωνισµούς, και το 2016 το διήγηµά της «Νέλια» δηµοσιεύτηκε στα τέσσερα τεύχη της βραβευµένης σχολικής εφηµερίδας του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Παίζει πιάνο και φλάουτο και αγαπά τη σύνθεση µουσικής, µε πρωτότυπες συνθέσεις της να έχουν εκτελεσθεί σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων της Ξάνθης και τα εγκαίνια του ρωµαϊκού ωδείου της Νικόπολης. Στον ελεύθερο χρόνο της θα βρεθεί να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, να βλέπει σειρές πλούσιες σε ανατροπές, να γράφει, ή απλώς να απολαµβάνει έναν ζεστό καφέ µε καλή µουσική.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.