«Η Αμάρι και οι αδελφοί της νύχτας» από τον Μπ. Μπ. Άλστον #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Φοβερό!! Το βιβλίο «Η Αμάρι και οι αδελφοί της νύχτας» όχι απλά ανταπεξήλθε στις προσδοκίες μου, αλλά τοποθέτησε τη σειρά ανάμεσα στις αγαπημένες μου! Είναι η δεύτερη σειρά που απευθύνεται σε παιδιά και που με ενθουσιάζει τόσο πολύ από το πρώτο βιβλίο! Η πρώτη ήταν το «Μια στάλα μαγεία» και όλοι έχετε δει πως κάνω όταν μιλάω για αυτά τα βιβλία! Ε, πιστεύω πως κάπως έτσι θα είμαι με τα βιβλία με ηρωίδα την Αμάρι! Για να καταλάβετε πόσο ενθουσιασμένη είμαι, έχω ήδη ενεργό διαγωνισμό για το βιβλίο στο Instagram!

Αν δεν διαβάζετε middle grade βιβλία, αυτά δηλαδή που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9 ετών και πάνω, χάνετε! Σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να το αλλάξετε! Θα σας εξηγήσω παρακάτω γιατί. Καταρχήν, το βιβλίο το είχα δει πριν από καιρό σε ένα από τα συνδρομητικά κουτιά του εξωτερικού, που απευθύνεται ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες. Από την παρουσίασή τους και μόνο μου άρεσε και αποφάσισα να ψάξω περισσότερα! Βλέποντας ότι είναι τριλογία, είπα να περιμένω να βγει τουλάχιστον και το επόμενο πριν το πάρω. Όλα αυτά μέχρι που είδα ότι θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά! Τότε ήταν που άρχισα να ζαλίζω τον κόσμο στο Instagram για να ενημερώσω για την αναμενόμενη κυκλοφορία. Ευτυχώς οι Εκδόσεις Ψυχογιός μου έκαναν το χατίρι και κράτησαν ένα από τα υπέροχα εξώφυλλα με τα οποία κυκλοφορεί το βιβλίο στα αγγλικά!

Η Αμάρι Πίτερς είναι ένα κορίτσι που ζει με τη μητέρα της σε μια κακόφημη γειτονιά, από αυτές που οι άλλοι ονομάζουν γκέτο. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι ζωές τους ήταν λιγάκι πιο ανέμελες. Από τότε που εξαφανίστηκε ο αδερφός της όμως, η Αμάρι δεν έχει ησυχάσει. Είναι σίγουρη πως ό,τι κι αν έχει συμβεί σχετίζεται με τη μυστηριώδη του δουλειά. Αυτή για την οποία δεν ξέρει κανένας τίποτα.

Μια μέρα όμως δέχεται μια πρόσκληση για συνέντευξη στην Υπηρεσία Υπερφυσικών Υποθέσεων και η Αμάρι είναι σίγουρη πως εκεί θα μάθει περισσότερα για το τι συνέβη στον αδερφό της και γιατί όχι, θα μπορέσει ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να τον φέρει πίσω. Μπαίνοντας στην Υπηρεσία, η Αμάρι θα πρέπει να εξοικειωθεί με ένα κόσμο που δε γνώριζε πως υπάρχει. Η συγκάτοικός της είναι δρακάνθρωπος ενώ η ίδια μαθαίνει πως είναι μάγισσα. Όμως οι μάγοι είναι οι εχθροί του υπερφυσικού κόσμου και η Αμάρι δεν τυγχάνει θερμής υποδοχής από όλους τους υπόλοιπους. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα, καθώς έχει συνηθίσει να μη γίνεται εύκολα αποδεκτή. Γι’ αυτό και κάτι τέτοιο δε θα καταφέρει να την αποσπάσει από το σκοπό της: Να βρει τι συνέβη στον αδερφό της τον Κουίντον και να τον φέρει πίσω.

Ένα εξαιρετικό πρώτο βιβλίο που κάνει μια φοβερή εισαγωγή στο σύμπαν στο οποίο ζει εν μέρη η ηρωίδα, όταν δηλαδή δε βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο με τη μητέρα της. Η ιστορία ξεκινάει με την ίδια την ηρωίδα που τιμωρείται στο σχολείο για κάτι που έκανε και με αυτό τον απλό τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με όλα αυτά που αντιμετωπίζει ένα μικρό, φτωχό, έγχρωμο κορίτσι που φοιτά με υποτροφία σε ένα σχολείο για προνομιούχους. Μαθαίνει από νωρίς να αγωνίζεται για να καταφέρει να γίνει αποδεκτή σε έναν άδικο κόσμο. Προσόν που θα της φανεί χρήσιμο στη συνέχεια και γεγονός που δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλά έγχρωμα παιδιά ακόμα και στις μέρες μας.

Πέρα όμως από την εικόνα που μας δίνει ο συγγραφέας για την αδικία που υπάρχει στον κόσμο μας, μας δίνει και την ελπίδα, μιας και μιλάει για τη φιλία, μια από τις πιο δυνατές αξίες που υπάρχουν και μπορούν να τροφοδοτήσουν την καλοσύνη και την συντροφικότητα. Όλα όσα δέχεται η μικρή Αμάρι από τη συγκάτοικο και καλή της φίλη Έλσι αλλά και από κάποια ακόμα άτομα. Η Αμάρι είναι τυχερή που γνωρίζει την Έλσι, ένα κορίτσι που γνωρίζει τον Υπερφυσικό Κόσμο και που βλέπει την αγνή ψυχή της Αμάρι και θέλει να τη βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί. Αυτή θα είναι το στήριγμά της και η φωνή της λογικής και χάρη σε αυτή την άγκυρα θα μπορέσει η ηρωίδα μας να σκεφτεί λογικά και ήρεμα και να πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Δε θα είναι καθόλου εύκολο όμως για την Αμάρι να ακολουθεί τον ίσιο δρόμο καθώς είναι διαφορετική από τους άλλους. Είναι μάγισσα και όλοι στον Υπερφυσικό Κόσμο φοβούνται τους μάγους και όσα μπορούν να κάνουν. Έτσι φοβούνται και την Αμάρι που είναι διαφορετική. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι φοβούνται το διαφορετικό, αυτό που δεν καταλαβαίνουν. Γι’ αυτό και η Αμάρι θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή και να δείξει σε όλους τους πως μπορεί να είναι διαφορετική, όμως δεν είναι εχθρός τους και πως αν είναι λιγάκι ανοιχτοί στο διαφορετικό, θα καταλάβουν πως δεν κινδυνεύουν.

Ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο κρυφά και φανερά νοήματα. Γεμάτο μαθήματα ζωής, εφόδια που μπορούν να τους βοηθήσουν να αγαπήσουν λίγο παραπάνω τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να μην αφήσουν τους εκφοβιστές αυτού του κόσμου να επηρεάσουν τη ζωή τους.

Και φυσικά ένα βιβλίο γεμάτο φαντασία και περιπέτεια!

Κατάλληλο για παιδιά από 10 ετών.

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο ΜΠ. ΜΠ. ΑΛΣΤΟΝ ζει στο Λέξινγκτον της Νότιας Καρολίνα, στις ΗΠΑ. Η ΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για παιδιά. Μέχρι στιγμής προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει σε 30 χώρες, ενώ τα κινηματογραφικά του δικαιώματα έχουν ήδη πουληθεί στη Universal Pictures. Το βιβλίο βρέθηκε στις υψηλότερες θέσεις της λίστας ευπωλήτων της εφημερίδας The New York Times, έχει τιμηθεί με το βραβείο Barnes & Noble Children’s & YA Book, ενώ θεωρήθηκε επίσης ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από το βιβλιοπωλείο Amazon. Όταν ο συγγραφέας δε γράφει, είτε τρώει υπερβολικά πολλές καραμέλες είτε εξερευνά επαρχιακούς δρόμους με σκοπό να μάθει πού οδηγούν.

 

One thought on “«Η Αμάρι και οι αδελφοί της νύχτας» από τον Μπ. Μπ. Άλστον #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.