«Ομηρία» από την Clare Mackintosh #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Δεν είναι τυχαίο πως η Clare Machintosh είναι μια συγγραφέας που εμπιστεύομαι ότι θα μου δώσει ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές και που θα κρατήσει το ενδιαφέρον μου αναλλοίωτο μέχρι και την τελευταία πρόταση, την τελευταία λέξη του βιβλίου της. Η μεγάλη της ανατροπή έρχεται στο τέλος και πλέον ανυπομονώ να δω ποια είναι αυτή. Όχι ότι στο υπόλοιπο βιβλίο δεν έχει ανατροπές. Έχει και πολλές μάλιστα, μιας και δεν είναι άδικα η «βασίλισσα των ανατροπών». Τα βιβλία της χαρακτηρίζονται από αυτό ακριβώς το γνώρισμα και μαζί με την αγαπημένη και γνώριμη, πλέον, γραφή της εγγυώνται ένα θρίλερ που κρατά όπως είπα το ενδιαφέρον αμείωτο όπως φυσικά και την αγωνία. Αυτή τη φορά, η ιστορία μας εκτυλίσσεται σε δύο σημεία. Το σπίτι μιας οικογένειας στην Αγγλία και ένα αεροπλάνο εν πτήση και καθ’ οδόν για το Σίδνεϊ.

Η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από Λονδίνο για Σίδνεϊ μετά από πάρα πολλά χρόνια είναι κάτι για το οποίοι παλεύουν αρκετές εμπορικές εταιρίες. Αυτή που θα βρεθεί πρώτη στην κούρσα θα κερδίσει αίγλη, δόξα, αναγνώριση, πελάτες. Η World Airways έχει καταφέρει να δρομολογήσει πρώτη, μετά από μια σειρά δοκιμών, ένα Boeing 777 με την πτήση 79 για τις 17 Δεκεμβρίου και η Μίνα Χόλμπρουκ ανήκει στο πλήρωμα καμπίνας μαζί με αρκετούς συναδέλφους της ώστε να μπορούν να δουλέψουν σε βάρδιες και να αντέξουν μια πτήση 20 ωρών! Για το λόγο αυτό υπάρχουν δύο ζευγάρια κυβερνητών και φυσικά κουκέτες για να μπορεί το πλήρωμα που δεν έχει βάρδια να ξεκουραστεί. Όλα έχουν προβλεφθεί σε αυτή την πτήση, εκτός από μια απειλή όπως αυτή που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τους 353 επιβάτες της πτήσης και ολόκληρο το πλήρωμα, αλλά και την ίδια την οικογένεια της Μίνας.

Η Μίνα και ο άντρας της ο Άνταμ δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Έτσι κάποια στιγμή προσέφυγαν στη λύση της υιοθεσίας και απέκτησαν ένα πανέξυπνο κοριτσάκι, τη Σοφία. Η Σοφία ήρθε στη ζωή τους όσο ήταν ακόμα μωρό κάποιων μηνών, έχοντας όμως ζήσει την απόρριψη από τη στιγμή που γεννήθηκε. Οι εμπειρίες της της προκάλεσαν διάφορα ψυχολογικά θέματα, ένα εκ των οποίων είναι και η Διαταραχή Προσκόλλησης. Οι ειδικές ανάγκες της Σοφίας προκάλεσαν κάποιες τριβές στο οικογενειακό περιβάλλον, μιας και δεν διαχειρίζονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο τις δυσκολίες. Γι’ αυτό και αυτό το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία για τη Μίνα να απομακρυνθεί λίγο, αλλά και να δώσει περισσότερο χρόνο στη Σοφία και στον Άνταμ. Αυτό που δεν περίμενε όμως ήταν όταν θα ανέβαινε στο αεροπλάνο, να έβρισκε εκεί πράγματα της κόρης της αλλά και ένα σημείωμα που να απειλεί τη ζωή της Σοφίας, αν η Μίνα δεν ακολουθούσε τις οδηγίες που της έδιναν. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας εφιάλτης στον αέρα αλλά και στο σπίτι του Άνταμ και της Μίνας.

Η συγγραφέας χτίζει την ιστορία της με μαεστρία και μας δίνει στοιχεία που ναι μεν θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αλλά τη στιγμή δε που τα δίνει φαίνονται ασήμαντα ή κατευθύνουν τη σκέψη του αναγνώστη κάπου αλλού. Όλα όμως όσα γράφει, ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια παίζει το ρόλο της. Κι αν προσέξει κανείς και θυμάται αυτές τις λεπτομέρειες, όταν τις ξανασυναντήσει μπροστά του, μπορεί και να καταφέρει να κάνει τη σύνδεση. Μπορεί και όχι, όμως αν η θεωρία που έχει σχηματίσει τον οδηγεί κάπου αλλού.

Θεωρίες μπορεί ένας αναγνώστης να κάνει αρκετές. Η συγγραφέας δίνει αρκετές κατευθύνσεις για να οδηγηθεί κανείς σε υποθέσεις. Το τέχνασμα που χρησιμοποιεί με το να δίνει το λόγο σε κάποιους επιβάτες της πτήσης είναι επίσης πολύ έξυπνο. Στην αρχή δεν ξέρει κανείς ποιον σκοπό εξυπηρετούν αυτά τα κεφάλαια κι εκεί μπαίνουν οι θεωρίες. Θέλει να δείξει για ποιο λόγο έχουν μπει αυτοί οι άνθρωποι στην πτήση και γιατί θα έπρεπε να σωθούν; Θέλει να μας δείξει τα πιθανά θύματα; Κανείς δεν ξέρει μέχρι να γίνει η πρώτη αποκάλυψη. Από εκεί και έπειτα ο αναγνώστης μπαίνει σε ένα παιχνίδι υποθέσεων και προσπαθεί να καταλάβει τι σχέση έχουν όλοι αυτοί στο αεροπλάνο με εκείνους που βρίσκονται στην Αγγλία; Μέχρι που όπως κυλάει η ιστορία, αρχίζουν και οι ανατροπές και μέχρι να έρθει το τέλος και η μεγάλη ανατροπή της τελευταίας πρότασης αλλάξει ότι θεωρία είχε υλοποιηθεί μέχρι τότε.

Φοβερό, πανέξυπνο, σύγχρονο και ανατρεπτικό, το νέο βιβλίο της Clare Mackintosh, της βασίλισσας των ανατροπών, θα σας καθηλώσει από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Clare Mackintosh είναι η πολυβραβευµένη συγγραφέας των µπεστ σέλερ Σ’ άφησα, Σε είδα και Ξέχασέ µε. Εργαζόταν ως αστυνοµικός για δώδεκα χρόνια ως τη στιγµή που αποφάσισε να µεταφέρει τις εµπειρίες της στο χαρτί και να καθιερωθεί ως µία από τις πιο επιτυχηµένες σύγχρονες συγγραφείς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων. Τα βιβλία της έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2 εκατοµµύρια αντίτυπα παγκοσµίως και έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Με το Μετά το τέλος που µεταφράζεται ήδη σε 17 γλώσσες η Mackintosh µάς χαρίζει ένα βαθιά συγκινητικό κοινωνικό µυθιστόρηµα, πολύ διαφορετικό από τα αστυνοµικά µυθιστορήµατα που την καθιέρωσαν και συγκλονίζει. Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της: claremackintosh.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.