«Το ημερολόγιο της Βέριτι» από την Colleen Hoover #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Τώρα που οι Εκδόσεις Διόπτρα αποφάσισαν να βγάλουν πολλά από, αν όχι όλα, τα βιβλία της Colleen Hoover, οι αναγνώστες της, παλιοί και νέοι κάνουν πάρτι! Είχαμε και στο παρελθόν κάποια βιβλία της στα Ελληνικά, αλλά προφανώς δεν είχαν την αποδοχή που θα περίμενε κανείς από το Ελληνικό κοινό, και άρα δεν είχαν γίνει περεταίρω ενέργειες. Αυτή τη φορά, έχει δημιουργηθεί μια φρενίτιδα με τα βιβλία της εν λόγω συγγραφέως. Θα νόμιζε κανείς ότι είναι πολύ χαλαρά, απλά, ρομαντικά βιβλιαράκια. Δε λέω ότι η γυναίκα γράφει με επιστημονικούς όρους, ούτε για τη θεωρία της σχετικότητας, όμως τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται τα βιβλία της εδώ και χρόνια, είναι μεγάλα κοινωνικά θέματα που μας αφορούν. Μπορεί η ραχοκοκαλιά του κάθε βιβλίου να είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά για να την πει, η Hoover, μας «μαυρίζει» λίγο την ψυχή. Είτε μιλάει για μεγάλα θέματα που είναι στην επικαιρότητα τελευταία, είτε γιατί μπορούμε να συνδεθούμε με κάποιους από τους ήρωες και τις ηρωίδες της. Τουλάχιστον στα περισσότερα βιβλία.

Όταν έπιασα στα χέρια μου «Το ημερολόγιο της Βέριτι» ήξερα ότι θα ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα δύο βιβλία που είχα διαβάσει. Περίμενα ότι θα ήταν πιο σκοτεινό, γιατί αυτό είχα δει από τους αναγνώστες του εξωτερικού, όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το βιβλίο στην Αμερική. Οπότε περίμενα να δω το πιο σκοτεινό, το τόσο διαφορετικό που η Hoover πήρε την απόφαση να το κυκλοφορήσει ανεξάρτητα από τον εκδοτικό με τον οποίο συνεργάζεται επίσημα στην Αμερική. Έτσι, δεν απογοητεύτηκα καθόλου όταν ξεκινώντας την ανάγνωση, βρέθηκα μπροστά σε κάτι που θύμιζε πολύ θρίλερ.

Η Λόουεν Άσλι, λοιπόν, είναι μια συγγραφέας η οποία δεν έχει κάνει και πολύ μεγάλη επιτυχία. Ναι, τα βιβλία της έχουν αναγνώστες, αλλά όχι το πιστό κοινό που περιμένει εναγωνίως το νέο της βιβλίο. Γι’ αυτό άλλωστε, και ίσως εξαιτίας της ασθένειας της μητέρας της, βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Όταν λοιπόν της γίνεται μια πρόταση να αναλάβει να ολοκληρώσει τη σειρά μιας άλλης συγγραφέως, το σκέφτεται καλά, κι ενώ υπό κανονικές συνθήκες μάλλον δε θα δεχόταν, τώρα δεν έχει περιθώρια να κάνει αλλιώς.

Η Βέριτι Κρόφορντ είναι μια συγγραφέας που η σειρά βιβλίων θρίλερ που γράφει έχει κάνει τεράστια επιτυχία. Η ίδια την προωθεί πάρα πολύ, κάνοντας περιοδείες και λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις για υπογραφές βιβλίων και ότι άλλο μπορεί να προωθήσει τα βιβλία της και να τη φέρει κοντά στο αναγνωστικό κοινό. Να που όμως τώρα, ο σύζυγός της, Τζέρεμι, είναι αυτός που ουσιαστικά προσλαμβάνει τη Λόουεν, για να ολοκληρώσει τα τελευταία τρία βιβλία της σειράς της Βέριτι. Η Λόουεν θα πρέπει να ψάξει τις σημειώσεις της Βέριτι και να βρει ό,τι χρειάζεται γιατί πολύ απλά, η Βέριτι δεν είναι σε θέση να το κάνει. Όταν όμως η Λόουεν αρχίζει να διαβάζει μια μισοτελειωμένη αυτοβιογραφία της Βέριτι που βρήκε στα πράγματά της, αρχίζει να συνειδητοποιεί πως ίσως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα να αναλάβει αυτή τη δουλειά. Όμως δεν μπορεί πια να κάνει πίσω. Και σίγουρα το ότι έχει αρχίσει να ερωτεύεται τον Τζέρεμι, δε βοηθάει καθόλου.

Έχοντας διαβάσει αρκετά θρίλερ, πρέπει να πω πως είχα καταλάβει κάποια πράγματα από νωρίς. Και σίγουρα δε είμαι η μόνη. Όμως, δε νομίζω ότι αυτό ήταν το κύριο στοιχείο που ήθελε να περάσει η συγγραφέας στους αναγνώστες της. Ήταν αυτή η ανατριχιαστική αίσθηση που σου προκαλεί με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Κι ενώ νομίζεις πως τα έχεις καταλάβει όλα και περιμένεις το ευτυχές τέλος και έχεις και μια πόρτα ανοιχτή για το πως μπορεί όλη αυτή η εμπειρία να επηρεάσει τον μικρό Κρου, έρχεται το τέλος και σου δίνει μία καλή σφαλιάρα και νιώθεις σαν να έχεις πάθει διάσειση. Κι αναρωτιέσαι, κι εσύ όπως η Λόουεν, ποια αλήθεια είναι η πραγματική;

Τα θέματα που θίγονται και σε αυτό το βιβλίο είναι πολλά. Ο έρωτας έχει και πάλι πρωταρχικό ρόλο. Μαζί με τον έρωτα όμως έχουμε και την εμμονή αλλά και τις υγιείς ή μη σχέσεις. Βλέπουμε τη σχέση παιδιού και γονιού. Τα αισθήματα μιας γυναίκας που έχει μείνει έγκυος χωρίς να είναι στα σχέδιά της, αλλά και πως βλέπει τη θέση της στη νέα οικογένεια που δημιουργείται. Θέτονται μεγάλα ερωτήματα όπως το «Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει τα παιδιά της;». Ή το «Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει όλα της τα παιδιά το ίδιο;». Ή το «Μπορεί μια μάνα να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί;». Ή το «Πόσο καλά ξέρεις τον άνθρωπό σου;».

Διαβάστε το και μετά ελάτε να μου πείτε τη δική σας αλήθεια!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Colleen Hoover έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα και νουβέλες που έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των New York Times κι έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Ζει στο Τέξας με τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους. Είναι ιδρύτρια του The Bookworm Box, μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και βιβλιοπωλείου, στο Sulphur Springs του Τέξας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα colleenhoover.com, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα και την ομάδα της (που ονομάζεται Stephanie) στην ηλεκτρονική διεύθυνση hooverink@outlook.com.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.