Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
«Ατλαντίδα Μαινόμενη» ο τίτλος και ένα εξώφυλλο που σε καλεί να το διαβάσεις. «Τιτάνες και Θεοί πολεμούν για τη μοίρα του κόσμου» λέει ο υπότιτλος και φυσικά ποιος δεν έχει ακούσει για τη μυθική Τιτανομαχία, τη μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και στους Θεούς; Κι αν δε θυμάστε πολλά από τη μυθολογία στο σχολείο, δε θα σας έχουν ξεφύγει τα βιβλία ή έστω οι ταινίες με το αντίστοιχο περιεχόμενο. Πως ο Δίας επαναστάτησε έναντι το Τιτάνα πατέρα του, του Κρόνου και πως παίρνοντας στο πλευρό του του Κύκλωπες και τα αδέρφια του νίκησε τους Τιτάνες μια για πάντα. Αυτή την ιστορία έρχεται να μας διηγηθεί με το βιβλίο της η συγγραφέας Λιλή Μαυροκεφάλου, συνδέοντάς την όμως με τη μυθική Ατλαντίδα, ένα τόπο με προηγμένη τεχνολογία και πλούτη, χαμένο πλέον στα βάθη του ωκεανού.
Το βιβλίο ξεκινάει με ένα αγόρι το οποίο είναι ο αφηγητής της ιστορίας μας για το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Ο Ίνας μεγάλωσε σε ένα χωριό κοντά σε δάσος και στο ποτάμι. Έμαθε να αγαπάει τη φύση, να κυνηγάει και να μαζεύει καρπούς για να επιβιώσει, έτσι όπως έκαναν όλοι οι συγχωριανοί του. Όμως κάποια μέρα άκουσε για το Μεγάλο Νερό και την απεραντοσύνη του κι έτσι αποφάσισε να το συναντήσει. Δε γνώριζε όμως πως όταν πια θα έφτανε στη θάλασσα, ένα καράβι θα τον έπαιρνε μακριά από τον τόπο του, σε μέρη που θεωρούνταν πιο πολιτισμένα από τον ίδιο και τον τόπο του. Εκεί, πέρα από την καλοσύνη που θα συναντήσει στην Εσπερία, θα συναντήσει και πλούτη και ανέσεις, αλλά και απληστία και αδικία. Θα συναντήσει Τιτάνες αλλά και σκλάβους. Ανθρώπους που ζουν ειρηνικά και άλλους που πολεμούν με ευχαρίστηση.
Θα έρθει όμως τόσο κοντά σε μια μάχη που δεν περίμενε ότι θα έβλεπε ποτέ μπροστά του. Μια μάχη ανάμεσα σε γονιό και παιδιά. Μια μάχη εναντίον Τιτάνων. Μια μάχη που θα την κερδίσει το δίκαιο και που θα αλλάξει όλα όσα γνώριζε μέχρι τότε ο Ίνας αλλά και οι κάτοικοι εκείνου του μακρινού τόπου.
Πέρα από την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο που έχουμε στα κεφάλαια που βλέπουμε από τη σκοπιά του Ίνα, έχουμε και αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο όταν μαθαίνουμε για στοιχεία της ιστορίας τα οποία δε θα μπορούσε να μας διηγηθεί ο νεαρός αφηγητής μας. Από τη μία έχουμε μια άμεση αφήγηση που βιώνει ο χαρακτήρας και από την άλλη έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα που παίρνουμε από την τριτοπρόσωπη αφήγηση.
Πολλά οικεία στοιχεία έχει μέσα του αυτό το βιβλίο, ιδιαίτερα για τους λάτρεις της μυθολογίας, όπως εγώ. Η αλήθεια είναι πως περίμενα περισσότερη δράση ή και περισσότερα στοιχεία της μάχης, που όμως δεν τα είχα. Υπήρξε βέβαια περιγραφή αυτής όπως και των όπλων και των τεχνουργημάτων που χρησιμοποίησαν και οι δύο πλευρές. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Λιλή Καλούτσα – Μαυροκεφάλου είναι γεννηµένη στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία-Αρχαιολογία. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αίγινα. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση και στον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού. Στον χώρο της λογοτεχνίας εµφανίστηκε το 1977 µε το ιστορικό µυθιστόρηµα για νέους «Άγης».
Έργα της:
«Άγης», ιστορικό µυθιστόρηµα, 1977. ΚΕΔΡΟΣ
«Κλεοµένης», ιστορικό Μυθιστόρηµα, 1981, βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. ΚΕΔΡΟΣ
«Το Άλλο», µυθιστόρηµα επιστηµονικής φαντασίας, 1986. ΚΕΔΡΟΣ
«Δύο στο Καθρέφτη», κοινωνικό µυθιστόρηµα, 1994. ΛΙΒΑΝΗΣ
«Της Φωτιάς και της Ερηµιάς», ιστορικό µυθιστόρηµα, 1997. ΛΙΒΑΝΗΣ
«Το πιο Όµορφο Ταξίδι», παιδικό µυθιστόρηµα, 1997, Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. ΑΓΚΥΡΑ
«Μέρες Καυτού Καλοκαιριού», κοινωνικό µυθιστόρηµα, 2001. ΑΓΚΥΡΑ
«Bίος και Πολιτεία του Γερακάρη Λιµπεράκη», ιστορικό µυθιστόρηµα, 2003. ΚΕΔΡΟΣ
«Περιπέτεια στο νησί του Οδυσσέα», παιδικό µυθιστόρηµα, 2007. ΑΓΚΥΡΑ
«Μυστικός Κρίκος», κοινωνικό µυθιστόρηµα, 2021. ΚΟΜΝΗΝΟΣ.