«Μικρές Ιστορίες Μυστηρίου» από την Agatha Christie #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
 

Γενικά, τα διηγήματα δεν είναι το αγαπημένο μου είδος, γιατί είναι δύσκολο να βρω συλλογή που να μου αρέσουν αν όχι όλα, τουλάχιστον η πλειοψηφία των ιστοριών. Όταν δε πρόκειται για ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι, μια κάποια προκατάληψη παίρνει μορφή κι ευθύς αμέσως, το βιβλίο μπαίνει στη λίστα!

«Το έγκλημα είναι τρομερά αποκαλυπτικό. Διάλεξε όσο διαφορετικές μεθόδους θέλεις. Τα γούστα, οι συνήθειες, ο τρόπος σκέψης και η ψυχή σου αποκαλύπτονται από τις πράξεις σου».
― Agatha Christie

Οι ιστορίες που βρίσκονται σε αυτό το βιβλίο, δεν είναι όλες ιστορίες με ένα συγκεκριμένο ντετέκτιβ ή κάποιο αγαπημένο δίδυμο. Για την ακρίβεια, δεν έχουν κάτι κοινό, πέρα από το ότι είναι γραμμένες από την αγαπημένη μετρ του μυστηρίου και το ότι αποδεικνύουν το μεγαλείο της γραφής της. Οχτώ διαφορετικές ιστορίες, έξι από αυτές με αγαπημένους ντετέκτιβ και δύο ιστορίες για το μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής!

Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσουμε δύο ιστορίες με τον, προσωπικά αγαπημένο, Ηρακλή Πουαρό, άλλες δύο με τον ντετέκτιβ Πάρκερ Πάιν και άλλες δύο με το δίδυμο Σάτεργουεϊτ και Χάρλεϊ Κουίν. Όσοι έχουν διαβάσει βιβλία της Αγκάθα Κρίστι με τους εν λόγω ήρωες, θα δουν ότι όπως ακριβώς τους γνωρίζουν από τα μυθιστορήματα, έτσι θα τους συναντήσουν κι εδώ! Ο Ηρακλής Πουαρό δεν παύει να είναι ο άνθρωπος που θα προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια και θα κάνει τις πιο ανεπάντεχες συνδέσεις, οι οποίες όμως δίνουν και τη λύση του εκάστοτε εγκλήματος. Ο γοητευτικός κύριος Πάρκερ Πάιν έχει τη λύση σε κάθε πρόβλημα! Βασίζεται στη διαίσθησή του και στη γνώση του σχετικά με την ανθρώπινη φύση και πάντα καταφέρνει να βρει τη σωστή αντιμετώπιση σε κάθε περίσταση. Μπορεί το «Πρόβλημα στον όρμο Πογιένσα» να μην ήταν μια ιστορία όπου συνέβη κάποιο έγκλημα, είχε όμως το μυστήριό τη ς με βάση τα όσα μας έχει συνηθίσει τόσο η Κρίστι όσο κι ο ήρωάς της! Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάποια ιστορία ή κάποιο βιβλίο με ήρωες τους κυρίους Σάτεργουεϊτ και Χάρλεϊ Κουίν, όμως μου άρεσε πολύ πώς έδενε αυτό το δίδυμο. Παρόλο που δεν επρόκειτο για κάποια επίσημη συνεργασία, οι δυο τους κατάφερναν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να δουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι δύο τελευταίες ιστορίες είναι αρκετά διαφορετικές από ό,τι μας έχει συνηθίσει η Κρίστι μέχρι τώρα. Είχαν όμως το γνωστό ύφος της και κάποια περισσότερα στοιχεία για την ανθρώπινη φύση, ένα θέμα που σε πολλά βιβλία της παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν ήταν αμιγώς ιστορίες μυστηρίου, ήταν όμως πιστές στη γραφή της αν και προσέγγιζαν ένα άλλο είδος.

Όπως όλα τα βιβλία της, έτσι κι αυτό διαβάστηκε πολύ γρήγορα!

 

Οι μικρές ιστορίες που απαρτίζουν αυτή τη συλλογή είναι οι ακόλουθες:

«Πρόβλημα στον όρμο Πογιένσα»

«Το δεύτερο γκονγκ»

«Κίτρινη Ίριδα»

«Σετ τσαγιού Αρλεκίνος»

«Μυστήριο στο Ντάρτμουθ»

«Οι ντετέκτιβ της αγάπης»

«Πλάι σ’ ένα σκυλί»

«Μανόλια»

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

agatha.jpgH AGATHA CHRISTIE γεννήθηκε στο Τορκέ το 1890. Είναι κυρίως γνωστή για τα αστυνομικά της έργα ‒εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων‒, πολλά από τα οποία έχουν ήρωα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή τη μις Μαρπλ, ενώ έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.

Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.