Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Οι Γάλλοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο απελευθερωμένους, πιο ελεύθερους, πιο διανοούμενους, πιο κλασάτους, πιο μοδάτους, πιο ελεύθερους, γενικά «πιο» από τους υπόλοιπους λαούς. Και ναι, από μια άποψη είναι. Πιο ανώμαλοι, πιο ανήθικοι, πιο «άσχημοι» από πολλές απόψεις. Σίγουρα, δεν είναι ο μόνος λαός που σκέφτεται έτσι, όμως είναι μάλλον από τους λίγους που θεωρούν ότι δε θα τιμωρηθούν, ό,τι κι αν κάνουν. Αν θεωρείτε ότι υπερβάλλω, σκεφτείτε λιγάκι τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του. Η Μπριζίτ Μακρόν ήταν καθηγήτρια του έφηβου Εμανουέλ όταν γνωρίστηκαν και έκαναν σχέση. Ο Εμανουέλ ήταν στην ουσία ανήλικος και ο πατέρας του είχε ζητήσει από την παντρεμένη καθηγήτρια του γιου του και μητέρα τριών παιδιών να μείνει μακριά από το γιο του. Μήπως το ότι παντρεύτηκαν όταν εκείνος ήταν πια ενήλικας συγχωρεί την αρχή της σχέσης τους;
Η Καμίγ Κουσνέρ, είναι νομικός και ακαδημαϊκός και φυσικά Γαλλίδα. Κατάγεται από μια οικογένεια πολύ γνωστών ανθρώπων στη χώρα της και ίσως και έξω από αυτή. Ο πατέρας της για παράδειγμα, Μπερνάρ Κουσνέρ, ήταν Υπουργός Υγείας της Φαλλίας και ιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται για μια «Μεγάλη Οικογένεια» που έχει τους δικούς της όρους και κανόνες και θα έλεγε κανείς πως είναι μια μικρογραφία της Γαλλίας. Έχοντας στην ιστορία τους τόσους μεγάλους φιλοσόφους και καλλιτέχνες, οι Γάλλοι θεωρούν ότι μπορούν να οικειοποιούνται τις απόψεις της Μποβουάρ και πιστεύουν βαθιά μέσα τους πως ζουν σύμφωνα με αυτές. Η Κουσνέρ, με μια περιγραφή της δικής της αρκετά διευρυμένης οικογένειας, έρχεται να καταρρίψει όλους αυτούς τους μύθους και να αποκαλύψει πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια της Γαλλικής κοινωνίας.
Η γιαγιά της Κουσνέρ, γιατί από εκεί πιστεύω πως ξεκινάει το πρόβλημα, εγκατέλειψε τον καταπιεστικό άντρα της και με τις κόρες και το γιο της έζησε μια πιο ανέμελη ζωή. Η μητέρα της Κουσνέρ, Εβελίν Πιζιέ και η αδερφή της, Μαρί-Φρανς, έζησαν τη σεξουαλική απελευθέρωση από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Όλο αυτό, θεωρήθηκε ελευθερία από την ιδιότυπη αυτή οικογένεια. Η Εβελίν, όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες στην οικογένειά της, πίεζε τον εαυτό της αλλά και τα παιδιά της, να ζουν ελεύθερα, με μια ελευθερία όπως την όριζε εκείνη. Δεν ζεις ελεύθερος όταν αναγκάζεσαι να ζήσεις, να κινηθείς, να αντιδράσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάποιου άλλου, έστω κι αν αυτός ο άλλος είναι ο γονιός σου. Και η Εβελίν Πιζιέ, που θεωρείται μεγάλη συγγραφέας και πολιτική επιστήμονας αλλά και φεμινίστρια όπως δήλωνε η ίδια, ήθελε τα παιδιά της να ζήσουν όπως μεγάλωσε εκείνη, με αυτό που εκείνη θεωρούσε ελευθερία, αλλά για τα ίδια τα παιδιά ήταν εξαναγκασμός. Ήταν ανήκουστο η δωδεκάχρονη Καμίγ να μην έχει κάνει ακόμα σεξ! Ναι, για τέτοια «ελευθερία» μιλάμε. Όταν η Πιζιέ χώρισε από τον Κουσνέρ, τον πατέρα της Καμίγ και ξαναπαντρεύτηκε η κατάσταση εκτροχιάστηκε.
Ο πατριός της Καμίγ αγάπησε αμέσως εκείνη και τα αδέρφια της και τους φερόταν σαν να ήταν δικά του παιδιά. Έτσι κι εκείνα ένιωθαν ασφάλεια κοντά του και αφέθηκαν στις νουθεσίες και τον τρόπο ζωής που εκείνος και η Εβελίν ακολουθούσαν. Σύντομα, το εξοχικό της οικογένειας στο Σαναρύ έγινε το σημείο όπου μαζευόταν κάθε καλοκαίρι η διευρυμένη οικογένεια, άμεσοι συγγενείς αλλά και πολλοί φίλοι. Εκεί, γύρω, μέσα και έξω από την πισίνα κυκλοφορούσαν άνθρωποι με ελάχιστα έως και καθόλου ρούχα. Ζούσαν πολύ απελευθερωμένα, όπως ήθελαν να πιστεύουν, και κάθε δεύτερη μέρα διοργάνωναν ένα υποτυπώδες πάρτι όπου ο χορός και τα γλωσσόφιλα ξεκινούσαν από την ηλικία των δώδεκα, αν δεν επιβάλλονταν κιόλας. Σε αυτό το χωρίς καμία ηθική περιβάλλον, ο δίδυμος αδερφός της Καμίγ ήταν το θύμα του πατριού του. Ένα δεκατετράχρονο παιδί κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν άνθρωπο που εμπιστευόταν, από τον πατριό του.
Τι έκανε η μεγάλη οικογένεια γι’ αυτό; Τον πίστεψε φυσικά, ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί. Αλλά το αποσιώπησε. Η μητέρα κατηγόρησε τα παιδιά της ότι της πήραν τον εραστή της. Ότι τόσα χρόνια μετά δεν μπορούσε να τον αφήσει και φταίνε αυτά που δεν το είπαν νωρίτερα. Φταίνε. Τα θύματα, φταίνε.
Η μεγάλη οικογένεια δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα μεγάλο, παρακαλώ συγχωρήστε μου την έκφραση, μπουρδέλο.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Καμίγ Κουσνέρ γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1975. Είναι δικηγόρος και πανεπιστημιακός, κόρη του πολιτικού και γιατρού, ιδρυτή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Μπερνάρ Κουσνέρ, και της πολιτικού και συγγραφέως Εβελίν Πιζιέ, καθώς και ανιψιά της γνωστής Γαλλίδας ηθοποιού Μαρί-Φρανς Πιζιέ.
Μετά το διαζύγιο των γονιών ης, ανατράφηκε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας της, τον πολιτικό και πανεπιστημιακό, πρώην ευρωβουλευτή, Ολιβιέ Ντυαμέλ.
Τον Ιανουάριο του 2021, με το βιβλίο της Η μεγάλη οικογένεια (La familia grande), το οποίο προκάλεσε αίσθηση στη γαλλική και παγκόσμια κοινή γνώμη,κατηγόρησε τον πατριό της για τη σεξουαλική κακοποίηση, επί σειρά ετών, του δίδυμου αδελφού της.