«Το κουτί» από τους Camilla Lackberg και Henrik Fexeus #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του εκπληκτικού διδύμου Camilla Lackberg και Henrik Fexeus, έτσι κι εγώ το πήρα απόφαση και διάβασα το πρώτο τους βιβλίο με τίτλο «Το κουτί». Από τη μία απορώ γιατί άργησα τόσο πολύ να το διαβάσω, κι από την άλλη λέω καλά έκανα, γιατί δε θα μπορούσα να περιμένω τόσο πολύ χωρίς να έχω άλλη μια ιστορία με ήρωες τη Μίνα Νταμπίρι και τον Βίνσεντ Βάλντερ, αυτό δηλαδή που μας υπόσχεται το επόμενο βιβλίο.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια νέα γυναίκα η οποία φεύγει γρήγορα από τη δουλειά της για να πάει να παραλάβει τον μικρό της γιο από το σχολείο του. Όμως δε θα φτάσει ποτέ γιατί, όπως κατεβαίνει στις σκάλες του μετρό, θα χάσει τις αισθήσεις της. Όταν ανοίξει τα μάτια της θα διαπιστώσει πως βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε ένα κουτί. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάτι κοφτερό, ένα σπαθί μάλλον, θα αρχίσει να την τρυπάει χωρίς οίκτο. Η αστυνομία θα βρει το κουτί με το σπαθί να το διαπερνάει και το άψυχο σώμα της άτυχης γυναίκας μέσα του.

Μια ειδική ομάδα της αστυνομίας ασχολείται με το περιστατικό. Η Μίνα Νταμπίρι επιθεωρήτρια της αστυνομίας της Στοκχόλμης, είναι μέλος αυτής της ομάδας και έχει μια αντισυμβατική ιδέα για το ποιος θα μπορούσε να τους βοηθήσει στην έρευνα. Καλεί λοιπόν τον Βίνσεντ Βάλντερ, πνευματιστή και ειδικό στο να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος και να αναλύει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Α, και στη μαγεία, μιας και το κουτί  με το σπαθί παραπέμπει σε μαγικό κόλπο που πήγε στραβά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα ανακαλύπτει πως η υπόθεση αυτή συνδέεται με μια παλιότερη και καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για κατά συρροή δολοφόνο που σκοπό έχει να διαπράξει κι άλλους φόνους. Θα πρέπει να τον σταματήσουν πριν να είναι αργά.

Η νέα αυτή σειρά βιβλίων υπόσχεται να μας κρατήσει αιχμάλωτους στις σελίδες της, τόσο καλά δομημένη είναι και τόσο καλά έχει δέσει η γραφή των δύο συγγραφέων. Η Lackberg επιστρέφει στα παλιά της λημέρια και τις αστυνομικές ιστορίες που την έκαναν γνωστή, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Το έγκλημα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλύσει κανείς την ανθρώπινη συμπεριφορά, τα κοινωνικά προβλήματα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και σε αυτό το ταξίδι, η Lackberg έχει συνοδοιπόρο έναν πνευματιστή, ακριβώς όπως η ηρωίδα της η Μίνα. Ο Henrik Fexeus είναι βραβευμένος πνευματιστής και άρα πολύ εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αυτός είναι ο δημιουργός του Βίνσεντ. Μπορεί όμως να προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτό, γιατί όπως θα δούμε στο βιβλίο υπάρχουν αρκετά στοιχεία στα οποία θα πρέπει να έχει προσφέρει τις γνώσεις του, αν δεν τα έχει γράψει ο ίδιος.

Η Μίνα και ο Βίνστεντ, οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου αλλά και ολόκληρης της σειράς, είναι αρκετά ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες. Έχουν και οι δύο μυστικά στο παρελθόν τους, που δε θέλουν να μοιραστούν με κανέναν. Δυστυχώς όμως για τον έναν από τους δύο, τα μυστικά αυτά θα έρθουν στο φως με πολύ άσχημο τρόπο. Η Μίνα είναι μια γυναίκα που ζει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, φοβάται τα μικρόβια υπερβολικά και λατρεύει το αντισηπτικό. Δεν είναι η ψυχή της παρέας, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε ομάδες, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της καθώς και του ότι αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές και την ψιλοκουβέντα, αν αυτό είναι στο χέρι της. Ο Βίνστεντ από την άλλη είναι ένας ψυχαναγκαστικός άνθρωπος με μια ιδιαίτερη προσωπική ζωή. Έχει χωρίσει με την πρώτη γυναίκα του, μητέρα των δύο μεγαλύτερων παιδιών του, γιατί ερωτεύτηκε και την απάτησε με την αδερφή της. Αυτή είναι τώρα η γυναίκα του και μητέρα του μικρότερου γιου του, όμως η σχέση τους δε φαίνεται να πάει καλά. Φαίνεται ότι η Μαρία τον ζηλεύει σε ενοχλητικό βαθμό, αλλά στην πορεία θα συνειδητοποιήσει πως έχει κάνει κι αυτός τα σφάλματά του σε αυτή τη σχέση.

Η ιστορία είναι στημένη πάνω στους ίδιους τους χαρακτήρες, αλλά και το παρελθόν. Βλέπουμε την εξέλιξη της έρευνας και μαθαίνουμε στοιχεία για όλα τα μέλη της ομάδας, κάποια που ίσως φαίνονται περιττά σε κάποιους, είναι όμως αναγκαία ώστε να κατανοήσουμε τη δυναμική της ομάδας. Άλλωστε κάποια από αυτά τα στοιχεία, μπορεί να μας φανούν χρήσιμα σε κάποια μετέπειτα ιστορία, ποιος ξέρει. Και καθώς η έρευνα προχωράει, ή έστω είναι σε εξέλιξη, οι συγγραφείς μας ταξιδεύουν πίσω στο παρελθόν, όπου σε κάποιο απομονωμένο μέρος της Σουηδίας, σε κάποια φάρμα, μια μητέρα μεγαλώνει τα δυο παιδιά της. Η μητέρα και η μεγάλη κόρη θυμούνται καλά τη ζωή τους στην πόλη, αλλά για τον μικρό, η φάρμα είναι η μόνη ζωή που γνώρισε ποτέ και η μαγεία είναι η αγαπημένη του απασχόληση. Γρήγορα ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως αυτή η αναδρομή στο παρελθόν έχει άμεση σχέση με τα εγκλήματα του παρόντος. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασα κι εγώ και είχα φυσικά τις θεωρίες μου για το ποια μπορεί να είναι η σύνδεση. Δε θα σας τις πω όμως, θα σας αφήσω να κάνετε τις δικές σας, αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη!

Ήταν ένα από τα πιο ωραία αστυνομικά βιβλία που διάβασα φέτος και ανυπομονώ να διαβάσω η συνέχεια!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά µε πρωταγωνίστρια τη Φέι αποτέλεσε ένα νέο βήµα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Με µια τόσο δυναµική ηρωίδα επιχείρησε να αλλάξει τους κανόνες και γιατί όχι και το ίδιο το παιχνίδι. Η νέα σειρά που συνυπογράφει με τον Henrik Fexeus αναμένεται να είναι εξίσου επιτυχημένη και να εγκλωβίσει τους αναγνώστες σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων και τρόμου από όπου μόνο λίγοι μπορούν να δραπετεύσουν.Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Henrik Fexeus είναι ο διασημότερος και πιο περιζήτητος ομιλητής της Σουηδίας και βραβευμένος πνευματιστής. Έχει πραγματοποιήσει εκπληκτικά ψυχολογικά πειράματα στην τηλεόραση και έγινε ευρέως γνωστός το 2007 με το πρώτο του βιβλίο Η τέχνη να διαβάζεις τη σκέψη. Μάθε τη γλώσσα του σώματος για να πείθεις. Τα τέσσερα επόμενα βιβλία του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, απέσπασαν αρκετά βραβεία, έχουν πουλήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ο Fexeus είναι επίσης αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στη γλώσσα του σώματος.

 

One thought on “«Το κουτί» από τους Camilla Lackberg και Henrik Fexeus #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.