«Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία» από την Emily Henry #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η χρονιά τελειώνει κι εγώ ακόμα δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα βιβλία που ήθελα! Μου αρέσει που έλεγα ότι φέτος θα διαβάσω λιγότερο από πέρυσι, ότι θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε άλλες ασχολίες και έχω ήδη διαβάσει όσα βιβλία διάβασα και πέρυσι, τα διπλάσια βιβλία από το στόχο που έθεσα στο Goodreads –πρωτότυπο, το ξέρω– και ήδη διαβάζω άλλα 2 βιβλία αυτές τις μέρες! Ναι.. δεν υπάρχει σωτηρία και το ξέρω! Γενικά οι αναγνωστικοί στόχοι μου με πηγαίνουν όπου θέλουν και ποτέ όπου θέλω εγώ. Στο θέμα μας τώρα! Το τελευταίο βιβλίο που ολοκλήρωσα είναι το «Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία» που το διάβασα με καλή παρέα, αλλά και που μονάχη μου να το διάβαζα, και πάλι καλή παρέα θα είχα!

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ο ορισμός του ρομάντζου στη μικρή πόλη, αν και διαδραματίζεται κατά βάση εκεί! Η Νόρα Στίβες είναι ατζέντης. Εκπροσωπεί δηλαδή συγγραφείς στις συμφωνίες που κάνουν με εκδοτικούς και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί ώστε να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο. Το επάγγελμα αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά είναι κανόνας στο εξωτερικό. Είναι ο άνθρωπος που θα διαβάσει το βιβλίο, θα δώσει συμβουλές στο συγγραφέα ή και ψυχολογική υποστήριξη αν χρειαστεί, και θα προσπαθήσει να το πουλήσει σε κάποιο εκδοτικό και να κάνει μια επικερδή συμφωνία για το συγγραφέα, μιας και από αυτή τη συμφωνία θα πληρωθεί. Η Νόρα λοιπόν έχει μια αγαπημένη συγγραφέα, της οποίας τα βιβλία λατρεύει και προσπαθεί να πετύχει την καλύτερη συμφωνία για το νέο της βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τη Νόρα, είναι το καλύτερό της μέχρι τώρα. Όμως ο άνθρωπος με τον οποίο έχει ραντεβού για να μιλήσουν δε φαίνεται να συμφωνεί. Της λέει ότι είναι ό,τι χειρότερο έχει διαβάσει και η γνωριμία τους δεν εξελίσσεται καλά. Δυο χρόνια μετά, το βιβλίο έχει εκδοθεί από κάποιον άλλο εκδοτικό και έχει γίνει τεράστια επιτυχία. Και φυσικά είναι το αγαπημένο βιβλίο της εγκύου αδερφής της Νόρα, που την πείθει να περάσουν ένα μήνα το καλοκαίρι μακριά από τη Νέα Υόρκη, σε μια μικρή πόλη, αυτή στην οποία διαδραματίζεται το εν λόγω βιβλίο, στο Σάνσαϊν Φολς, στη Βόρεια Καρολίνα.

Η Λίμπι έχει κάνει πολλά σχέδια γι’ αυτό το ταξίδι, μιας και θέλει το καλύτερο για την αδερφή της. Θέλει για παράδειγμα να ζήσει την εμπειρία της μικρής πόλης και να σταματήσει για λίγο να δουλεύει, κάτι που κάνει ασταμάτητα η Νόρα τα τελευταία πολλά χρόνια. Συμβιβάζονται στο να σταματάει τη δουλειά στις 5 το απόγευμα και να περνούν την υπόλοιπη μέρα μαζί. Έχουν αρκετές μέρες μέχρι να έρθει ο άντρας και τα παιδιά της Λίμπι και έχουν σκοπό να τις εκμεταλλευτούν όλες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Τσάρλι Λάστρα, ο άνθρωπος που πριν δυο χρόνια είχε πει στη Νόρα ότι το βιβλίο που εκπροσωπούσε ήταν ό,τι χειρότερο έχει διαβάσει, περνάει και ο ίδιος το καλοκαίρι στο Σάνσαϊν Φολς. Ο Τσάρλι είναι επιμελητής βιβλίων τώρα και μπορεί να κάνει τη δουλειά του απομακρυσμένα, και αυτή τη φορά θέλει να επιμεληθεί το επόμενο βιβλίο εκείνης της συγγραφέως. Η Νόρα δεν έχει ιδέα πως θα περάσει ο υπόλοιπος μήνας, αλλά έχει πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί από τον Τσάρλι Λάστρα.

Παρά τον όγκο του βιβλίου όπως και το γεγονός ότι δεν είχα πολύ χρόνο για διάβασμα λόγω των γιορτών, η ανάγνωση κύλησε πολύ γρήγορα και ευχάριστα. Δέθηκα με τους χαρακτήρες, τους άκουσα και τους κατάλαβα και προσπάθησα να τους βοηθήσω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, παρ’ όλο που δεν ήταν στο χέρι μου. Με την ίδια ταχύτητα το ολοκλήρωσαν και οι συναναγνώστριές μου και συμφωνήσαμε ότι είναι ένα βιβλίο που μας άρεσε πολύ και που μας έκανε να νιώσουμε όμορφα διαβάζοντάς το. Πέρα από τη σχέση ανάμεσα στον Τσάρλι και τη Νόρα, που είχε πολύ ενδιαφέρον, ειδικά βλέποντας πόσο ίδιοι ήταν και πως αυτό τους έφερνε κοντά, μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η σχέση ανάμεσα στις δύο αδερφές. Μου άρεσε που τελικά είπαν τις αλήθειες τους και κατάλαβαν ότι είχαν τους λάθος ρόλους μέχρι τότε!

Το τέλος δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Emily Henry γράφει νεανικές ιστορίες για την οικογένεια, τη φιλία και τον έρωτα. Τα βιβλία της έχουν βρεθεί στην κορυφή της λίστας των New York Times. Έχει σπουδάσει δημιουργική γραφή στο Hope College. Ζει και γράφει στο Σινσινάτι. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της: www.emilyhenrybooks.com
 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.