«Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ» από την Κριστίν Γουέλς #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Με αφορμή τη ζωή της ηρωίδας της παριζιάνικης Αντίστασης Κατρίν Ντιόρ, αδερφής του διάσημου σχεδιαστή μόδας, η συγγραφέας Κριστίν Γουέλς στήνει ένα ιστορικό μυθιστόρημα ανάμεσα στο Παρίσι του 1944, λίγο μετά την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία και στο Παρίσι του 1947, όταν ο πόλεμος έχει πια τελειώσει και γίνονται οι δίκες για τους εχθρούς της πατρίδας.

Γνωρίζουμε για αρχή την Υβέτ Φουσέρ, που επιστρέφει στο Παρίσι το Φεβρουάριο του 1947 ως μάρτυρας σε μια από τις δίκες. Η Υβέτ είχε αναγκαστεί να διαφύγει ακολουθώντας τη γραμμή του Αηδονιού προς στην Ισπανία και μετέπειτα στη Νέα Υόρκη, όμως τώρα είναι πίσω και δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της στη δίκη. Στον πόλεμο αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολλά πράγματα που ίσως δε θα κάναμε στην κανονική μας ζωή και η Υβέτ το γνωρίζει πολύ καλά. Η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε, ήταν άλλωστε μόνο μια νέα κοπέλα που έκανε θελήματα για τον πιο διάσημο οίκο μόδας του Παρισιού. Μπορεί ο πόλεμος να μαινόταν και οι Παριζιάνοι να πεινούσαν, οι Γερμανοί όμως, οι πρέσβεις ξένων χωρών και όσοι Γάλλοι είχαν παραταχθεί με τον εχθρό ζούσαν και γλεντούσαν λες και ήταν καιρός ειρήνης. Στις κυρίες αυτών των κύκλων ήταν που η Υβέτ παρέδιδε με το ποδήλατό της τις δημιουργίες του οίκου Λελόνγκ.

Πίσω, στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ, η μεγαλύτερη αδερφή της Υβέτ, η Γκάμπι, είχε αναλάβει τα καθήκοντα της θυρωρού από όταν η μητέρα της δεν μπορούσε πια να ανταπεξέλθει. Στην ίδια πολυκατοικία ήταν που έμενε και ένας από τους σχεδιαστές του οίκου Λελόνγκ, ο μεσιέ Ντιόρ. Τον μεσιέ συχνά επισκεπτόταν η αγαπημένη του αδερφή Κατρίν, η οποία έμενε αρκετά στο Παρίσι. Η Κατρίν Ντιόρ ανήκει στην Αντίσταση όπως και μια καλή της φίλη. Οι δύο γυναίκες στρατολογούν την Υβέτ που με το ποδήλατό της γυρνάει σε όλο το Παρίσι και μπορεί να παραδίδει μηνύματα όταν χρειάζεται. Σύντομα όμως στρατολογούν και την Γκάμπι όταν εκείνη ανακαλύπτει το Βρετανό τραυματία που κρύβεται σε ένα από τα διαμερίσματα της οδού Ρουαγιάλ. Σύντομα οι δύο αδερφές θα βρεθούν να υπερασπίζονται την πατρίδα τους, η καθεμιά με τον τρόπο της και χωρίς να το πει στην άλλη, προσπαθώντας να την προστατεύσει.

Τίποτα δεν είναι ρόδινο σε καιρό πολέμου και μετά από όλες τις ιστορίες που έχω διαβάσει για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορώ να πω πως έχω δει πολλά από τα πρόσωπα ή αν θέλετε τα προσωπεία που μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος για να σωθεί. Πολλές φορές είναι αυτό του απαθή ανθρώπου που προσπαθεί να κρυφτεί, να μείνει αόρατος ώστε να μην κινδυνεύσει. Άλλες φορές είναι αυτό του ανθρώπου που δεν αντέχει το κακό, την καταπάτηση της πατρίδας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων, την κατοχή και την αδικία. Αρκετές φορές είναι εκείνο του αδίστακτου ανθρώπου που το μόνο που τον νοιάζει είναι το κέρδος και το να είναι με την πλευρά της καλοπέρασης και των νικητών, που δεν έχει ιερό και όσιο, που δε διστάζει να προδώσει το γείτονά του για να σώσει τον εαυτό του ή ακόμη κι από καθαρή κακία, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που το πρόσωπο είναι το χειρότερο που μπορεί να κρύβει κάποιος.

Η συγγραφέας μας δείχνει διαφορετικές πλευρές του Παρισιού και μας συστήνει δυναμικές ηρωίδες που μπορεί να μην τους ήταν πολύ εύκολο ή αυθόρμητο το να είναι τόσο δυναμικές, το έκαναν όμως για το γενικότερο καλό. Με λίγη από τη λάμψη της υψηλής ραπτικής, την ομορφιά του Παρισιού και αρκετή από τη δίνη του πολέμου, η Κριστίν Γουέλς παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι που δε θέλει να τελειώσει.

 

Εκδόσεις Μίνωας

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κριστίν Γουέλς γράφει ιστορικά μυθιστορήματα με πρωταγωνίστριες δυναμικές, συναρπαστικές γυναίκες. Άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα όσο δούλευε ως δικηγόρος σε μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίζει να γράφει για χρονικές περιόδους που εκτείνονται από την Αγγλία της γεωργιανής εποχής μέχρι και τη Γαλλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το καινούριο βιβλίο της με τίτλο One Woman’s War θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας το 2023.

Ζει με την οικογένειά της στην Αυστραλία.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.