«Αποστολή Χαίρε Μαρία» από τον Andy Weir #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το τελευταίο βιβλίο του Andy Weir με τίτλο «Αποστολή Χαίρε Μαρία» κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά και πριν λίγες μέρες επιτέλους το διάβασα και το καταχάρηκα! Μου θύμισε γιατί αγαπώ τη γραφή του και ενθουσιάστηκα για άλλη μια φορά με το χιούμορ του και τον τρόπο του να παρουσιάζει τα πράγματα όταν μια μεγάλη καταστροφή πρόκειται να χτυπήσει τη γη και κάποιος πρέπει να βρει μια λύση!

Ο Ράιλαντ Γκρέις ξυπνά και δε θυμάται τίποτα. Δε θυμάται ποιος είναι, το όνομά του του έρχεται αργότερα. Δε θυμάται που βρίσκεται, αλλά ούτε και τι κάνει εκεί. Καταλαβαίνει μόνο ότι βρίσκεται σε κάποιο σύστημα υποστήριξης ζωής και δύο ρομποτικά χέρια τον φροντίζουν. Σιγά σιγά, αρχίζει να «ξυπνάει» και να θυμάται στιγμιότυπα από την προηγούμενη ζωή του και καταλαβαίνει ότι είναι καθηγητής θετικών επιστημών σε γυμνάσιο και επίσης είναι ο μόνος επιζών μιας διαστημικής αποστολής που σκοπό έχει να σώσει τη Γη! Μόνο που δε βρίσκεται κάπου στο ηλιακό μας σύστημα, όπως αρχικά νόμιζε, αλλά στο αστρικό σύστημα του Ταυ Κήτους, περίπου 12 έτη φωτός μακριά από τη Γη! Η απόσταση είναι αστρονομική!

Σιγά σιγά, οι αναμνήσεις του επανέρχονται κι έτσι, κάθε φορά που έχει μια αναλαμπή από το παρελθόν, μαθαίνουμε κι εμείς κάτι μαζί του. Για αρχή μαθαίνουμε για την ακτίνα Πέτροβα, τι την προκαλεί και γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πλανήτη μας. Βλέπουμε για την κινητοποίηση κρατών και επιστημόνων και πως ολόκληρη η ανθρωπότητα συνεργάζεται ώστε να σώσουμε τη ζωή στον πλανήτη μας, ενώ παράλληλα, βλέπουμε και την πλευρά του Γκρέις, μόνος του σε ένα διαστημόπλοιο, να προσπαθεί να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση, ενώ παράλληλα να πρέπει να βρει και έναν τρόπο να σώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Καμία πίεση.

Διαβάζοντας την περιπέτεια του Ράιλαντ Γκρέις, δεν μπορεί να μην τον συμπαθήσεις. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την επιστήμη και τα μαθηματικά και θέλει να μάθει πως λειτουργεί οτιδήποτε καινούριο συναντά με έναν ενθουσιασμό που σε παρασύρει. Παρά τους επιστημονικούς όρους που περιέχει το βιβλίο, ο αναγνώστης είτε έχει κάποια επαφή είτε όχι, δεν κουράζεται αλλά ούτε και δυσκολεύεται να ακολουθήσει τη ροή της ιστορίας. Το χιούμορ του συγγραφέα καθ’ όλη την αφήγηση είναι ικανό να προσπεράσει οποιοδήποτε περίεργο επιστημονικό ή διαστημικό όρο. Όμως ο Weir δε μένει μόνο στο χιούμορ.

Για αρχή μας θυμίζει πόσο κακό έχουμε κάνει στον πλανήτη μας και πόσο κακό θα κάναμε όλοι μας, ο ένας στον άλλο σε περίπτωση που κάποιο σενάριο σαν αυτό του βιβλίου γινόταν πραγματικότητα. Καθιστά ξεκάθαρο πως η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων, επιστημόνων, φορέων και κρατών, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά και πως αν πρόκειται κάτι να προχωρήσει και να σωθεί η ανθρωπότητα θα πρέπει κάποιος να πάρει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη και όχι μόνο την ηγεσία. Οι συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, έχουν γίνει το πιο σύνηθες πλέον φαινόμενο. Όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε κάποιον άλλο, όταν τα πράγματα πάνε στραβά σε μια συνεργασία, και όλοι προσπαθούν να πάρουν τα εύσημα για κάτι πραγματικά καλό. Όμως εδώ, έχουμε έναν άνθρωπο που παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις και περιμένει πως θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή και τις αποφάσεις αυτές, ακόμα κι αν οδηγήσουν στη σωτηρία του πλανήτη.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Weir μας μιλάει και για τη φιλία, το σεβασμό και την αυτοθυσία. Με λίγο κυνισμό, πολλή ευρηματικότητα, μπόλικη επιστήμη και αρκετό χιούμορ, ο Weir μας κάνει να γυρνάμε τις σελίδες τόσο γρήγορα και να ανυπομονούμε να δούμε που θα καταλήξει όλο αυτό!

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

O Andy Weir εργάστηκε για δύο δεκαετίες ως μηχανικός λογισμικού, έως τη στιγμή που το πρώτο του βιβλίο ‘Ανθρωπος στον ‘Αρη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος) γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφέρθηκε μοναδικά στον κινηματογράφο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, γεγονός που του επέτρεψε να πραγματοποιήσει το όνειρο ζωής του, να αφοσιωθεί στη συγγραφή.
Συνεχίζει να παθιάζεται με οτιδήποτε έχει σχέση με το διάστημα και με γνωστικά αντικείμενα όπως η σχετικιστική φυσική, η αστροδυναμική και η ιστορία των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.
Ανάμεσα στα άλλα ταλέντα του, ξέρει να φτιάχνει και φοβερά κοκτέιλ. Ζει στην Καλιφόρνια.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.