«Το τελευταίο πάρτι» από την Clare Mackintosh #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η αγαπημένη συγγραφέας Clare Mackintosh αποφάσισε να μας δώσει μια σειρά βιβλίων με ηρωίδα την Ουαλή αστυφύλακα Φιόν Μόργκαν και δεν μπορώ παρά να είμαι ενθουσιασμένη! Μέχρι στιγμής, όλα τα βιβλία της βασίλισσας των ανατροπών ήταν αυτοτελή και επιτέλους πήρε την απόφαση να μας αποζημιώσει με μια ηρωίδα για την οποία θα διαβάσουμε σε πολλά, ελπίζω, βιβλία! Μια γυναίκα αστυνομικό, Ουαλή, που ζει και εργάζεται στην Ουαλία, πλάι σε μια λίμνη!

Και τι πιο όμορφο από τις Ουαλικές λίμνες με τα ονόματα που δύσκολα προφέρει κανείς αν δεν είναι Ουαλός; Ένα πανέμορφο θέρετρο που βλέπει στη λίμνη και το Πρωτοχρονιάτικο πάρτι που γίνεται εκεί με οικοδεσπότες τους κατοίκους του θέρετρου και καλεσμένους τους κατοίκους του χωριού στην άλλη πλευρά της λίμνης! Ο Ρις Λόιντ, ο ντόπιος και επιτυχημένος άντρας, ιδιοκτήτης του πανέμορφου αυτού θέρετρου στη λίμνη Μίρορ έχει κάθε λόγο να γιορτάζει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μια ώρα που όλοι θέλουν να πάει καλά η νέα χρονιά που μπαίνει, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Πολλά! Για αρχή, ο Ρις δε θα ζήσει την αλλαγή του χρόνου. Θα είναι νεκρός πριν τα μεσάνυχτα και το σώμα του θα καταλήξει στη λίμνη.

Κάθε Πρωτοχρονιά, οι κάτοικοι του Κουμ Κόιντ κάνουν την καθιερωμένη τους βουτιά στη λίμνη Χλιν Ντριχ, αυτή που οι Άγγλοι ονομάζουν λίμνη Μίρορ. Φέτος η αστυφύλακας Φιόν Μόργκαν δε θα βουτήξει μαζί τους, αλλά θα αναγκαστεί να μεταβεί στο σημείο μιας και όταν όλοι οι άλλοι κάνουν τη βουτιά, μαζί με το παγωμένο νερό της λίμνης θα βρουν και το παγωμένο σώμα του Ρις Λόιντ. Και κάπως έτσι, η Φιόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως ύποπτους όχι μόνο τους κατοίκους στο θέρετρο «Ακτή», αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε στο Κουμ Κόιντ. Δεδομένου ότι η λίμνη χωρίζεται στα δύο από τα σύνορα μεταξύ Ουαλίας και Αγγλίας, η Φιόν θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν Άγγλο συνάδελφό της για να καταλήξουν που οφείλεται ο θάνατος του Λόιντ. Καθώς η έρευνα προχωρά, μυστικά αποκαλύπτονται σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Κι έτσι, αντί να ξεδιαλύνεται το τοπίο, εκείνο μπερδεύεται όλο και περισσότερο, καθώς με κάθε καινούριο στοιχείο, ένας ακόμα ύποπτος προστίθεται στη λίστα. Αστυνομικοί και αναγνώστες δεν μπορούν να καταλήξουν στον κατάλληλο ένοχο. Τόσοι πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν τον Ρις Λόιντ νεκρό.

Η συγγραφέας, μόνιμος κάτοικος Ουαλίας πλέον, γνωρίζει καλά τα αισθήματα των μεν για τους δε, και τα μεταφέρει με ακρίβεια και στο βιβλίο. Ποια είναι η γνώμη των Άγγλων για τους Ουαλούς και ποια των Ουαλών για τους Άγγλους. Να όμως που πρέπει να συνεργαστούν για να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου. Αυτή τη φορά, οι ανατροπές έρχονται με τη μορφή των μυστικών που ένα ένα βγαίνουν στην επιφάνεια. Η ιστορία ξεκινάει με κάποια τρανταχτά στοιχεία και σιγά σιγά, ο αναγνώστης αρχίζει να καταλαβαίνει πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι. Ο νεκρός δεν ήταν και ο πιο αθώος ή ο πιο αγαπητός άνθρωπος στον κόσμο. Για την ακρίβεια, καθώς έβγαιναν στην επιφάνεια όλα αυτά που είχε κάνει, μου γινόταν όλο και πιο αντιπαθής.

Ενδιαφέρον είχαν οι διαφορετικές οπτικές από τις οποίες διαβάζουμε την ιστορία. Έχουμε την οπτική της Ουαλής αστυνομικού, της Φιόν, η οποία δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με το θύμα, όμως παρ’ όλα αυτά παραμένει στην υπόθεση. Έχουμε την οπτική του Άγγλου αστυνομικού, του Λίο, που έχει κι αυτός τους δικούς του δαίμονες να πολεμήσει. Μέχρι και την οπτική του θύματος έχουμε, μιας και η ιστορία πάει μπρος πίσω, στο τώρα και στο παρελθόν για να ξεκαθαριστούν οι πράξεις του που το κάνουν τόσο μισητό, αλλά και τα κίνητρα που μπορεί να έχουν τόσοι άνθρωποι για να τον βγάλουν από τη μέση. Τζόντι, Μία, Γιασμίν, Κέρι, Κλέμι, Μπλάιθ, Σέρεν, Ντι, Κέιλεμπ, Στέφαν, Φελίσια, Μπόμπι και Γκλίνις δίνουν τη δική τους οπτική των πραγμάτων και μαζί δίνουν και στοιχεία για το κίνητρο που μπορεί να έχουν, οι ίδιοι ή οι υπόλοιποι χαρακτήρες του βιβλίου. Θα έλεγε κανείς πως με τόσα πολλά στοιχεία, το να βρεις το δολοφόνο είναι εύκολη δουλειά. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι! Το μόνο εύκολο στην όλη υπόθεση ήταν ο ρυθμός με τον οποίο οι σελίδες διαδέχονταν η μία την άλλη μέχρι το τέλος του βιβλίου.

Ένα καλογραμμένο και έξυπνο βιβλίο που ξεκινάει με ένα πάρτι με μπόλικη σαμπάνια και τελειώνει με μια βουτιά στη λίμνη. Ένα page turner murder mystery από αυτά που μας αρέσει να διαβάζουμε!

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Clare Mackintosh είναι η πολυβραβευµένη συγγραφέας των µπεστ σέλερ Σ’ άφησα, Σε είδα και Ξέχασέ µε. Εργαζόταν ως αστυνοµικός για δώδεκα χρόνια ως τη στιγµή που αποφάσισε να µεταφέρει τις εµπειρίες της στο χαρτί και να καθιερωθεί ως µία από τις πιο επιτυχηµένες σύγχρονες συγγραφείς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων. Τα βιβλία της έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2 εκατοµµύρια αντίτυπα παγκοσµίως και έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Με το Μετά το τέλος που µεταφράστηκε σε τουλάχιστον 17 γλώσσες η Mackintosh µάς χάρισε ένα βαθιά συγκινητικό κοινωνικό µυθιστόρηµα, πολύ διαφορετικό από τα αστυνοµικά µυθιστορήµατα που την καθιέρωσαν και συγκλόνισε με τη βαθιά προσωπική του ιστορία. Η επιστροφή της στο αστυνομικό είδος έγινε με το ανατρεπτικό, κλειστοφοβικό θρίλερ Ομηρία που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 17 χώρες. Με το πιο πρόσφατο βιβλίο της Το τελευταίο πάρτι εγκαινιάζει την πρώτη της σειρά με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Φιόν Μόργκαν.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της: claremackintosh.com

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.