«Στην άκρη του ωκεανού» από την L.D. Lapinski #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Μετά την πρώτη περιπέτεια της με το Ταξιδιωτικό Πρακτορείο «Οι Παράξενοι Κόσμοι», η Φλικ μπαίνει τιμωρία για σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι. Βέβαια οι γονείς της έχουν δίκιο, μιας και δε γύρισε όταν την περίμεναν, αλλά πολύ αργότερα. Όμως, όταν η μητέρα της συναντά τον Τζόναθαν κι εκείνος της λέει ότι ουσιαστικά έχει δώσει δουλειά στη Φλικ, η μητέρα της συμφωνεί να της επιτρέψει την έξοδο από το σπίτι, εφόσον είναι πίσω την καθορισμένη ώρα.

Ευτυχώς, γιατί λίγο μετά την επιστροφή της Φλικ στο ταξιδιωτικό πρακτορείο και την έλευση της ξαδέρφης του Τζόναθαν, καταφτάνει ένα μήνυμα που τους ενημερώνει πως ένας κόσμος κινδυνεύει και πως χρειάζονται τη βοήθεια του Πρακτορείου. Το Ρήγμα είναι ένα επίπεδος και υδάτινος κυρίως κόσμος. Είναι γεμάτος από ανθρώπους και θαλασσανθρώπους, δηλαδή πλάσματα που ζουν στη θάλασσα και δεν έχουν απαραίτητα και μόνο τη μορφή των γοργονανθρώπων που μας είναι γνωστή. Όλοι τους όμως, τόσο τα πλάσματα του νερού όσο και αυτά της στεριάς, κινδυνεύουν. Ο κόσμος τους μικραίνει καθώς κομμάτια του σπάνε κάθε τόσο. Οι χάρτες του Ρήγματος μικραίνουν και οι πειρατές που σεργιανίζουν την απεραντοσύνη του φτάνουν στο τέλος του ωκεανού νωρίτερα απ’ ότι περίμεναν. Κάποια πλοία έχουν ήδη χαθεί!

Οι πειρατές, τα πλοία τους και οι θαλασσάνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον κόσμο τους, αν θέλουν να σωθούν. Όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό! Είναι ένα πράγμα να περάσει η Φλικ ή και ο Τζόναθαν από έναν κόσμο σε έναν άλλο, και ένα τελείως διαφορετικό πράγμα να πρέπει να περάσει ένα πλάσμα σε μέγεθος φάλαινας ή ακόμα και ένα ολόκληρο πλοίο μέσα από μια βαλίτσα! Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα τη λύση του οποίου οι δύο φίλοι θα πρέπει να βρουν πριν να είναι αργά! Αυτό και έναν καινούριο κόσμο για να φιλοξενήσει όλους όσους θα καταφέρουν να σώσουν.

Η επιστροφή στο Ταξιδιωτικό Πρακτορείο «Οι Παράξενοι Κόσμοι» ήταν μια τόσο ευχάριστη αίσθηση! Χάρηκα που διάβασα και πάλι για αγαπημένους ήρωες και που γνώρισα καινούριους! Το μυστήριο με τη μαγεία και την εξαφάνιση του Ντάνιελ Μερκάτορ, του πατέρα του Τζόναθαν, παραμένει! Όμως στο τέλος του βιβλίου μαθαίνουμε και κάτι καινούριο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως είναι πιθανόν να συμβαίνουν κάποια πράγματα, δεν μπορώ να πω ποια, όπως ακριβώς και οι ήρωές μας!

Η συγγραφέας μας δίνει ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, που όμως έχει και πολύ ωραία και σημαντικά μηνύματα! Η σημασία της οικογένειας παραμένει και ενισχύεται. Αφενός, έχουμε την εξαφάνιση του πατέρα του Τζόναθαν, γεγονός που απασχολεί τα παιδιά από το πρώτο βιβλίο ήδη. Δε χάνουν την ελπίδα τους ότι θα καταφέρουν να τον βρουν, μέχρι που μαθαίνουν κάποια νέα που τους κάνουν να απελπιστούν και εν τέλη να χάσουν κάθε ελπίδα. Όμως, εκεί λίγο πριν το τέλος, η ελπίδα θα επανέλθει!

Πέρα από τη σημασία της οικογένειας, βλέπουμε και τη σημασία της φιλίας. Πώς μπορούν οι φίλοι ενωμένοι να καταφέρουν περισσότερα, από ότι ο καθένας μόνος του. Πώς ο ώμος ενός φίλου ή μια αγκαλιά είναι αρκετά ώστε να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, λιγότερο μόνοι και πολύ πιο δυνατοί από ό,τι νομίζαμε.

Ένα υπέροχο βιβλίο που διαβάζεται με μια ανάσα!

Κατάλληλο για παιδιά από 9 ετών.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η L.D. Lapinski ζει έξω από το δάσος του Σέργουντ με την οικογένειά της, πολλά βιβλία και έναν γάτο που τον λένε Έκτωρ. Όταν δεν γράφει μπορεί να ντύνεται με κοστούμια χαρακτήρων και να κάνει μιμήσεις (cosplaying), να πίνει αναψυκτικό κεράσι και να φροντίζει ένα δάσος από παχύφυτα. Το Ταξιδιωτικό Πρακτορείο Οι Παράξενοι Κόσμοι είναι το πρώτο της βιβλίο.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.