«Εικασία 3ν+1» από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη #Book Review

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

«Εικασία 3ν+1» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή μαθηματικών και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη. Δεν μπορώ να πω πως γνώριζα τον κύριο Μιχαηλίδη, ούτε σαν συγγραφέα αλλά και ούτε σαν μαθηματικό, όμως στο βιογραφικό του συγγραφέα μπορεί κανείς να διαβάσει περισσότερα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την εικασία του 3ν+1 ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον και να χτίσει μια βασική σχέση ανάμεσα στην Τζένιφερ, μια χορεύτρια σε νυχτερινό μαγαζί, από αυτά στα οποία συχνάζουν μόνο άντρες, και στον Κοσμά, ένα πρόσφατα απολυμένο τραπεζικό, πρώην γκόλντεν μπόι, που πλέον το έχει ρίξει στις καταχρήσεις. Οι δυο τους θα γνωριστούν στο στριπ κλαμπ που χορεύει η Τζένιφερ και θα περάσουν το βράδυ μιλώντας για την εικασία 3ν+1, ένα θέμα που απασχολεί την Τζένιφερ από όταν σπούδαζε μαθηματικά, πριν παρατήσει τις σπουδές της και καταλήξει να βγάζει τα ρούχα της μπροστά σε αγνώστους.

Αυτή την υπέροχη βραδιά περίμενε ότι θα επαναλάβει ο Κοσμάς την επομένη, όμως η Τζένιφερ έλειπε. Αντίθετα, πήγε σπίτι του έλιωσε στο ποτό και κοιμήθηκε μέχρι που τον ξύπνησαν τα χτυπήματα στην πόρτα του το μεσημέρι της άλλης μέρας. Υπεύθυνη για το απότομο ξύπνημά του ήταν η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου που ερευνούσε τη δολοφονία του Κριστιάνο, κατά κόσμο Χρίστου Λαμπρόπουλου. Το προσωνύμιο Κριστιάνο το είχε αποκτήσει από τις μέρες που έπαιζε ποδόσφαιρο στις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Πλέον, όταν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο για μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας, έπαιζε το ρόλο του «ατζέντη» της Τζένιφερ. Όλα αυτά, μέχρι που βρέθηκε δολοφονημένος στην πόρτα της κι εκείνη εξαφανισμένη!

Ένα αστυνομικό βιβλίο, με μια δόση από μαθηματικά, που βασίζεται σε αρκετά από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα ώστε να μπερδέψει τον αναγνώστη και να δείξει πόσο σάπια είναι η κοινωνία στην οποία ζούμε. Στις σελίδες του θα βρει κανείς στοιχεία που έχουν να κάνουν με την πορνεία, την ανθρώπινη εμπορεία, το γνωστό σε όλους trafficking, τους στημένους αγώνες, τα παράνομα στοιχήματα, τους διεφθαρμένους πολιτικούς και αξιωματούχους του κράτους αλλά και την ίδια τη μνησικακία των ανθρώπων.

Όλα κυλούν γρήγορα σε αυτό το ολιγοσέλιδο βιβλίο με τα πολλά κοινωνικά μηνύματα και τα πραγματικά πολύ λίγα μαθηματικά. Αν ο μαθηματικός τύπος στον τίτλο είναι αυτό που σας απέτρεπε να διαβάσετε το βιβλίο, σκεφτείτε το ξανά.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

O ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ.  Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.  Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.