«Όσα τον θυμίζουν» από την Colleen Hoover #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η Colleen Hoover μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι, ότι κάνουμε λάθη, ότι οι ήρωες των βιβλίων δεν είναι παντογνώστες και αψεγάδιαστοι, γιατί ούτε εμείς είμαστε τέτοιοι. Ούτε η Κένα Ρόουαν είναι από αυτούς τους ψεύτικους χαρακτήρες βιβλίων. Έχει κάνει λάθη. Ένα μεγάλο, ένα τραγικό λάθος της, την οδήγησε στη φυλακή. Το ίδιο τραγικό λάθος της στέρησε ότι αγαπούσε. Κάποια για πάντα. Για κάποια άλλα υπάρχει ακόμα ελπίδα. Γι’ αυτά τα τελευταία θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Για την τετράχρονη κόρη της που έχει να τη δει από μωρό. Θα προσπαθήσει να πλησιάσει την Ντίεμ και γίνουν οικογένεια, αν τα καταφέρει. Αν της το επιτρέψουν οι παππούδες της Ντίεμ, οι οποίοι δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να αφήσουν αυτή τη γυναίκα κοντά στην εγγονή τους.

Η Ντίεμ ζει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μεγαλώνοντας με τους παππούδες της και τον Λέτζερ Γουόρντ. Ο Λέτζερ είναι κάτι σαν θείος της, ήταν φίλος του πατέρα της και είναι μια σταθερά στη ζωή της Ντίεμ, ένας άνθρωπος με τον οποίο περνάει πολύ χρόνο και κάποιος που αγαπάει πολύ! Ο λάθος της Κένα τους έχει πονέσει όλους τόσο πολύ και δεν έχουν σκοπό να την αφήσουν να μπει στη ζωή της Ντίεμ έτσι απλά.

Η Κένα το γνωρίζει και προσπαθεί σκληρά ώστε να αποδείξει σε όλους ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Από μια άποψη τους δίνει δίκιο, ξέρει πως θέλουν το καλύτερο για την Ντίεμ, όμως είναι αποφασισμένη να τους πλησιάσει, να ζητήσει συγνώμη, να εξηγήσει ότι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο και ότι αξίζει να είναι στη ζωή της κόρης της. Μέχρι τώρα, η μόνη της παρηγοριά ήταν τα γράμματα που γράφει τόσα χρόνια στον Σκότι. Όμως με την επιμονή της και το θάρρος της, βρίσκει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του Λέτζερ. Της είναι δύσκολο να αποκαλύψει όλα όσα έμειναν κρυμμένα στο παρελθόν, όμως πρέπει να το κάνει, αν θέλει να καταφέρει να χτίσει τις γέφυρες που έκαψε τότε. Τότε που την τύφλωσε ο πόνος και η ενοχή.

Η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν ένα συναισθηματικό σκαμπανέβασμα. Η Κένα είναι μια ηρωίδα που φαίνεται ότι έχει πονέσει πολύ, που έχει αποδεχθεί την ενοχή της και προσπαθεί να ζήσει με αυτή. Η σχέση που έχει με τον Σκότι, ακόμα και τώρα δείχνει πόσο πολύ τον αγαπούσε, κι αυτό που έγινε τη σκοτώνει λίγο λίγο κάθε μέρα που περνάει. Με αυτή τη γνώση έζησε τα τελευταία χρόνια στη φυλακή και με αυτή τη γνώση θα συνεχίζει να τιμωρείται για το λάθος της. Αυτό το λάθος ήταν πολύ για μένα να το «καταπιώ» με την πρώτη. Η Κένα για την οποία διάβαζα δεν έμοιαζε με την Κένα που έβλεπαν οι γονείς του Σκότι, οπότε όταν είδα ολόκληρη την εικόνα, κατάλαβα περισσότερο την ηρωίδα και την ψυχοσύνθεσή της. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί δε θέλω να προδώσω την πλοκή του βιβλίου, όμως μπορώ να πω πως η ίδια η Κένα καταδίκασε κατευθείαν τον εαυτό της κατηγορώντας τον για όλα όσα έγιναν. Πίστεψε ότι δεν της άξιζε να ζει, οπότε δεν τον υπερασπίστηκε καθόλου. Όταν όμως αργότερα κατάλαβε ότι ήταν έγκυος, ήταν πολύ αργά για να αλλάξει κάτι. Τώρα όμως που αποφυλακίστηκε θέλει να είναι κοντά στην κόρη της, στο κομμάτι αυτό του Σκότι.

Η αγάπη είναι αυτή που της δίνει τη δύναμη να επιστρέψει και να πολεμήσει για την κόρη της. Μια δεύτερη ευκαιρία είναι αυτό που ζητάει, τη δυνατότητα να είναι κοντά στο πλάσμα που έφερε στη ζωή. Στο πλάσμα που γεννήθηκε από την αγάπη.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Colleen Hoover έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα και νουβέλες που έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των New York Times κι έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Ζει στο Τέξας με τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους. Είναι ιδρύτρια του The Bookworm Box, μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και βιβλιοπωλείου, στο Sulphur Springs του Τέξας. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Πληγωμένες καρδιές, Το ημερολόγιο της Βέριτι, Νοέμβρης 9, Σκοτεινή αγάπη, Τελειώνει με εμάς και Αρχίζει με εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα colleenhoover.com, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα και την ομάδα της (που ονομάζεται Stephanie) στην ηλεκτρονική διεύθυνση hooverink@outlook.com.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.