«Οδηγός προικοθηρίας για κυρίες» από την Σόφι Έργουιν #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Το «Οδηγός προικοθηρίας για κυρίες» είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να περάσει ένα απόγευμα, άντε και δύο! Πρόκειται για μια φρέσκια εκδοχή ενός κλασσικού ρομάντζου εποχής, ακολουθώντας τα χνάρια της Τζέιν Όστεν στο «Περηφάνια και Προκατάληψη», προσθέτοντας μια γερή δόση από «Οικογένεια Μπρίτζερτον»! Μια ιστορία που καταβρόχθισα σε ελάχιστο χρόνο καθώς η ιστορία κυλάει αβίαστα με πολύ χιούμορ και αρκετή ρεαλιστικότητα, φέρνοντας το 1818 λιγάκι πιο κοντά!

Βρισκόμαστε στο Μπίντινγκτον του Ντορσετσάιρ, στη Νοτιοδυτική Αγγλία, όπου γνωρίζουμε την Κάθριν Τάλμποτ, για την οικογένεια Κίτι, να συνομιλεί με τον μνηστήρα της Τσαρλς Λίνφιλντ. Αυτή και ο γιος του γαιοκτήμονα επρόκειτο να παντρευτούν και ήταν αρραβωνιασμένοι με τις ευλογίες και των δύο οικογενειών. Τώρα όμως που και οι δύο γονείς της Κίτι έχουν φύγει, ο Τσαρλς υπαναχωρεί και ακυρώνει τον αρραβώνα. Αυτό όμως σημαίνει κάτι παραπάνω για την Κίτι από μια απλή ακύρωση. Σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο τρόπο να σώσει τον εαυτό της, τις τέσσερις αδερφές της και το οικογενειακό σπίτι από την καταστροφή.

Όταν ο πατέρας τους πέθανε, η Κίτι ανακάλυψε πως τους άφησε μόνο χρέη! Το Νέτλεϊ Κότατζ ήταν υποθηκευμένο σε κάποιους όχι και τόσο ευυπόληπτους κυρίους και η Κίτι έπρεπε να βρει τα χρήματα για να πληρώσει την υποθήκη μέχρι την πρώτη Ιουνίου. Ήλπιζε ότι με τη βοήθεια του Τσάρλς και την περιουσία των Λίνφιλντ, το χρέος θα εξοφλούνταν γρήγορα. Όμως τώρα έπρεπε να σκεφτεί μια διαφορετική γραμμή πλεύσης ώστε να καταφέρει να κρατήσει την οικογένειά της δεμένη και όχι σκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εικοσάχρονη Κίτι και η δεκαεννιάχρονη Μπέατρις θα έπρεπε να βρουν άμεσα δουλειά! Η δεκαοχτάχρονη Σέσιλι, η διανοούμενη της οικογένειας θα μπορούσε να πάει σε μια σχολή, όπως και η Χάριετ, που όμως επειδή ήταν πιο μικρή, θα έπρεπε να πάει κάπου όπου θα παρεχόταν τροφή και στέγαση. Όσο για τη μικρότερη αδερφή της, τη δεκάχρονη Τζέιν, θα έπρεπε να την εμπιστευτεί στα χέρια της κυρίας Πάλμερ που της είχε αδυναμία. Το μέλλον προμηνύονταν δυσοίωνο, εκτός αν η Κίτι κατάφερνε να βρει έναν πλούσιο γαμπρό στο Λονδίνο και να παντρευτεί μέσα σε τέσσερις μήνες.

Με τις ελπίδες της εναποθημένες στην παλιά φίλης της μητέρας της, τη θεία Ντόροθι, και παρέα με την πιο όμορφη από τις αδερφές της, όπως η θεία την είχε συμβουλεύσει, η Κίτι αναχωρεί για το Λονδίνο! Σύντομα, οι δύο νεαρές κυρίες θα πέσουν πάνω σε μια γνώριμη της Σέσιλι από το σχολείο, τη Λαίδη Αμέλια ντε Λέισι και τον αδερφό της. Αυτόν που η Κίτι είχε βάλει ήδη στο στόχαστρο από όταν τον είδε στο θέατρο. Εκείνη θα βάλει άμεσα μπρος στο σχέδιό της ώστε να κερδίσει την καρδιά του νεαρού κυρίου. Όμως ο αδερφός του, Λόρδος Ράντκλιφ μυρίζεται αμέσως την πλεκτάνη της και είναι αποφασισμένος να εμποδίσει με κάθε τρόπο την Κίτι από το να υλοποιήσει το σχέδιό της.

Μπορεί να είανι πολύ μακριά από την εποχή μας και όλα όσα έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε σαν γυναίκες, όμως δεν παύει να είναι πιστό στη δική του εποχή, ενώ παράλληλα μας δίνει μια δυναμική ηρωίδα που πρώτο της μέλημα είναι η οικογένειά της και μετά η δική της ευτυχία. Η Κίτι δεν σκέφτεται πως θα είναι η ζωή της με τον άνθρωπο που θα παντρευτεί, μόνο τι θα συμβεί στις αδερφές της αν δεν το κάνει. Θέλει να χαρίσει στη ρομαντική αδερφή της την πολυτέλεια να παντρευτεί από έρωτα, αν βρεθεί στο δρόμο της, αλλά κάνει αυτή τη θυσία όταν πρόκειται για την ίδια. Η αγάπη της για τις αδερφές της είναι αυτό που της δίνει δύναμη και ευτυχώς έχει το χαρακτήρα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον δυναμισμό προς όφελός της.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΣΟΦΙ ΕΡΓΟΥΙΝ μεγάλωσε στο Ντόρσετ και αργότερα εγκαταστάθηκε στο νότιο Λονδίνο. Έχει μελετήσει επί χρόνια το ιστορικό μυθιστόρημα, ενώ έκανε έρευνα ατέλειωτες ώρες πάνω από στοίβες με σκονισμένα έγγραφα και παλιούς τόμους για το Λονδίνο την Περίοδο της Αντιβασιλείας προκειμένου να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Εργάστηκε ως συντάκτρια σε έντυπα και στη συνέχεια έγινε ελεύθερη επαγγελματίας. Ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΕΣ είναι το πρώτο μυθιστόρημά της και έχει κυκλοφορήσει ήδη με μεγάλη επιτυχία σε είκοσι τέσσερις χώρες, ενώ έπεται συνέχεια.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.