«1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης» από τον Niklas Natt och Dag #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Κι αφού με χαρά διαβάσαμε το «1793: Τότε που βασίλευε η βία» και, παρά τις βίαιες και αηδιαστικές πολλές φορές σκηνές, μας άρεσε, προχωρήσαμε στο δεύτερο βιβλίο και εντρυφήσαμε λιγάκι παραπάνω στη Στοκχόλμη της εποχής. Ο παλιός μας γνώριμος, οι Ζαν Μίκαελ Καρντέλ είναι εκεί, όμως φαίνεται πως η ζωή του δεν έχει νόημα. Ο Σέσιλ έφυγε, η Άννα Στίνα έχει πλέον τακτοποιηθεί, ο πολιτάρχης άλλαξε κι ο Καρντέλ περνάει τις μέρες του πίνοντας. Μέχρι μια μέρα που μια γυναίκα, η μητέρα μιας κοπέλας που είχε βίαιο και αποτρόπαιο θάνατο τη νύχτα του γάμου της, ζητά τη βοήθειά του. Αυτή θα είναι και η σανίδα σωτηρίας που θα επαναφέρει τον Καρντέλ πίσω στην πραγματικότητα και την καθημερινότητα, και μακριά από το ακβαβίτ, όσο αυτό είναι δυνατό.

Πάμε λοιπόν πίσω στο Γενάρη του 1794, όπου γνωρίζουμε τον Έρικ. Ο Έρικ βρίσκεται στο νοσοκομείο του Ντανβίκεν, κοντά στο τρελάδικο. Εκεί, κατά τη συμβουλή του ευεργέτη του, ο Έρικ γράφει όλα όσα θυμάται, όλα αυτά που τον οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται τώρα. Γράφει για τα παιδικά του χρόνια στα Τρία Ρόδα, το σπίτι της οικογένειας Τρε Ρούσουρ. Η μητέρα του είχε χαθεί στη γέννα κι έτσι απέμειναν οι τρεις τους. Αυτός, ο μεγαλύτερος αδερφός του κατά μια δεκαετία, και ο πατέρας τους. Ο Έρικ δεν ήταν τόσο καλός όσο ο αδερφός του. Έκανε παρέα με την Λίνεα Χαρλότα, που ο πατέρας της μίσθωνε καλλιεργήσιμα εδάφη από τον πατέρα του Έρικ. Τα παιδιά μεγάλωναν μαζί και η φιλία τους εξελίχθηκε με το χρόνο. Όταν ο Έρικ ανακοίνωσε στον πατέρα του πως θέλει να παντρευτεί τη Λίνεα Χαρλότα, εκείνος τον έστειλε στην αποικία της Σουηδίας, στο Σεν Μπαρτελεμί, στο Νότο, με την ελπίδα πως θα ξεχάσει την κοπέλα. Ο Έρικ πήγε, όμως εκεί έζησε πολύ περισσότερα από όσα φανταζόταν ο πατέρας του πως θα ζήσει.

Στη Γουσταυία, ο Έρικ πήγε με τον εξάδελφό του και γύρισε μόνος και χωρίς αδερφό. Εκεί έμαθε για τη σκλαβιά και πως οι άνθρωποι υποφέρουν αν έχουν γεννηθεί με λάθος χρώμα δέρματος. Δεν έμαθε όμως να φυλάγεται, ούτε ήταν ποτέ πονηρός. Ήταν ένα αθώο παιδί δεκαπέντε χρονών, που δε σήκωνε το ακβαβίτ και εμπιστευόταν εύκολα τους ανθρώπους. Εκεί γνώρισε και τον Τίκο Σέτον, τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε πιο πολύ στον κόσμο και που τον θεωρούσε ίσο με τον πατέρα του. Σε αυτόν άνοιξε την καρδιά του κι από αυτόν πήρε το κουράγιο να επιστρέψει στη Σουηδία και στη Λίνεα Χαρλότα. Μόνο και μόνο για να τη χάσει για πάντα.

Ο Niklas Natt och Dag δημιουργεί και πάλι μια ιστορία που μας πάει στα πιο σκοτεινά σοκάκια και στις πιο σκοτεινές ημέρες της Στοκχόλμης. Γνωρίζουμε νέους χαρακτήρες και δενόμαστε μαζί τους, μόνο και μόνο για να τους χάσουμε ξανά ή χωρίς να ξέρουμε αν θα τους ξαναδούμε. Η βία έχει την τιμητική της και πάλι και για να μην ξεχνάμε ότι ούτε η Σουηδία έμεινε μακριά από το σκλαβοπάζαρο, μεταφερόμαστε στη μία και μοναδική της αποικία που δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά από τη Στοκχόλμη. Μπορεί κανείς να νομίζει ότι τόσο μακριά από το Στέμμα οι νόμοι είναι πιο ελεύθεροι, η διαφθορά όμως είναι πιο μεγάλη. Η ζωή ενός ανθρώπου δεν έχει σημασία, είτε βρίσκεται στο Μπαρτελεμί είτε βρίσκεται στη Στοκχόλμη.

Αν δεν έχετε διαβάσει «1793: Τότε που βασίλευε η βία», διαβάστε το και μετά συνεχίστε με τούτο εδώ. Όσοι συνεχίζετε από το προηγούμενο, είστε πλέον εξοικειωμένοι με τη γραφή του και με μια συγκεκριμένη αδελφότητα που κάνει την εμφάνισή της κι εδώ! Ετοιμαστείτε να δείτε και πάλι την οπτική του συγγραφέα για όλα τα κακώς κείμενα στα οποία οδηγούσε η κατάχρηση εξουσίας και η εκμετάλλευση των αδυνάτων αλλά και κάθε μορφής. Είναι νομίζω ξεκάθαρο πως ο συγγραφέας προσπαθεί να ρίξει φως στα μαύρα σκοτάδια της ιστορίας της χώρας του, αλλά και της αριστοκρατίας στην οποία ο ίδιος ανήκει.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Niklas Natt och Dag γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας. Με το πρώτο του μυθιστόρημα, το 1793 που κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, γνώρισε τεράστια επιτυχία και έλαβε σημαντικές διακρίσεις (μεταξύ άλλων: Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς στη Σουηδία για το 2018). Ακολούθησε το εξίσου επιτυχημένο 1794, ενώ η τριλογία ολοκληρώνεται με το 1795 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 29 χώρες. Ζει στη Στοκχόλμη με τη γυναίκα του και τους δυο γιους τους.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.