«1795: Η ώρα της κάθαρσης» από τον Niklas Natt och Dag #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η ώρα για το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας έφτασε και τα σκοτάδια της Στοκχόλμης του παρελθόντος κλείνουν προς το παρόν. Δεν ξέρω αν θα έχω την ευκαιρία να διαβάσω κάτι παρόμοιο στο μέλλον, μπορώ όμως με σιγουριά να πω πως η συγκεκριμένη τριλογία μου έδωσε περισσότερα από όσα περίμενα. Είχε ιστορία, βία, έγκλημα, ωμές περιγραφές και τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. Και πάνω που λέγαμε ότι είχαμε πια συνηθίσει από τα όσα αηδιαστικά είχαμε διαβάσει στα προηγούμενα δύο βιβλία, ήρθε το τελευταίο να μας αποτελειώσει.

Η ιστορία μας συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που έμεινε στο τέλος του 1794. Μετά τη φωτιά που έκαψε μαζί και τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο και άφησε πίσω μόνο ενοχές και δυστυχία. Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παίζει το ρόλο του και σε αυτό το βιβλίο, μιας και έχουν μείνει ανοιχτά κάποια θέματα από το προηγούμενο. Είναι σημαντικό να βρεθούν οι συνωμότες και ο Βαρόνος Ρόιτερχολμ δεν έχει πολύ χρόνο μέχρι να βρει και να τιμωρήσει όσους του εναντιώθηκαν. Πρέπει να βρεθεί αυτό το γράμμα, για το οποίο η Άννα Στίνα Κναπ επέστρεψε στον εφιάλτη. Όμως τώρα είναι και η ίδια χαμένη και ούτε ο Καρντέλ δεν μπορεί να τη βρει, όσο και να ψάχνει.

Όμως η κορύφωση της ιστορίας θα έρθει και πάλι μέσα από το έγκλημα. Ο γνωστός σε όλους μας Τίκο Σέτον, ο άνθρωπος που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο και που δεν συμπαθήσαμε ιδιαίτερα, θα έχει εδώ ένα ολόκληρο μέρος του βιβλίου για να μας συστηθεί εκ βαθέων. Τέσσερα μέρη έχει και αυτό το βιβλίο. Στα τρία πρώτα εστιάζουμε σε διαφορετικούς χαρακτήρες και βλέπουμε την πορεία τους κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και του Καλοκαιριού του 1795. Στο ένα έχουν τον Ζαν Μίκαελ Καρντέλ και τον Εμίλ Βίνγκε και βλέπουμε πως περνούν αυτοί οι δύο το χρόνο τους. Ο Καρντέλ ψάχνοντας την Άννα Στίνα Κναπ και οι δύο μαζί ψάχνοντας στοιχεία ώστε να τιμωρηθεί ο Σέτον, αλλά και τον ίδιο τον Σέτον. Ένα άλλο μέρος εστιάζει στον Τίκο Σέτον, όπου βλέπουμε πως περνάει το χρόνο του και πως κρύβεται από το δίδυμο που τον αναζητά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επανέλθει με δόξα και τιμή στις τάξεις της αδελφότητας. Και στο τρίτο μέρος βλέπουμε την πορεία της Άννα Στίνα, από τη μέρα της φωτιάς κι έπειτα. Τα ερωτηματικά που μας αφήνει το πρώτο μέρος, απαντώνται στα επόμενα δύο και έτσι φτάνουμε στο τέταρτο μέρος όπου και η ιστορία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με όλα τα πιόνια στο παιχνίδι.

Για άλλη μια φορά, ο Niklas Natt och Dag στήνει με μαεστρία τη σκακιέρα του στην Πόλη ανάμεσα στις Γέφυρες και προκαλεί δυνατά και ανάμεικτα συναισθήματα. Μας θυμίζει τη σκοτεινιά της εποχής, κάθε που πάμε να την ξεχάσουμε και, βασισμένος και στα πολιτικά παιχνίδια της εποχής– ο νεαρός πρίγκηπας φτάνει σε ηλικία να αναλάβει τη βασιλεία και άρα κάποιοι ισχυροί άντρες θα πάψουν να έχουν την ίδια επιρροή όταν γίνει αυτό –ολοκληρώνει την ιστορία που άρχισε να χτίζει στο πρώτο βιβλίο και οδηγεί τους ήρωές του στην κάθαρση.

Μια φοβερή τριλογία κατάλληλη και για τους λάτρεις του αστυνομικού – μυστηρίου, αλλά και για αυτούς του ιστορικού μυθιστορήματος.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Niklas Natt och Dag γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας. Με το πρώτο του μυθιστόρημα, το 1793 που κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, γνώρισε τεράστια επιτυχία και έλαβε σημαντικές διακρίσεις (μεταξύ άλλων: Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς στη Σουηδία για το 2018). Ακολούθησε το εξίσου επιτυχημένο 1794, ενώ η τριλογία ολοκληρώνεται με το 1795 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 29 χώρες. Ζει στη Στοκχόλμη με τη γυναίκα του και τους δυο γιους τους.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.