«Ο κώδικας του θησαυρού» από την Janice Hallett #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Στις αρχές του χρόνου κυκλοφόρησε αυτό το απίθανο βιβλίο, μα μόλις πρόσφατα κατάφερα να το ξεκινήσω. Λίγο τα βιβλία που μπαίνουν εμβόλιμα στη λίστα μου, λίγο το ότι διαβάζω ανάλογα με τη διάθεσή μου, έμεινε πιο πίσω. Κακώς. Πολύ κακώς! Γιατί πρέπει να πω ότι το απόλαυσα πολύ!

«Ο κώδικας του θησαυρού» υπάρχει κρυμμένος μέσα σε βιβλία και ο Στίβεν Σμιθ είναι αποφασισμένος να τον ακολουθήσει, όχι τόσο για τον ίδιο το θησαυρό, όσο για να μάθει τι συνέβη στη μις Άιλς. Πριν από σαράντα χρόνια, ο νεαρός Στίβεν βρήκε ένα βιβλίο μέσα σε ένα πράσινο λεωφορείο. Το πήρε μαζί του στο σχολείο κι εκεί, η μις Άιλς του είπε ότι το βιβλίο είναι απαγορευμένο. Του είπε μάλιστα πως όλα τα βιβλία της Ίντιθ Τουάιφορντ δίνουν στοιχεία για ένα κρυμμένο  κώδικα. Το βιβλίο το κράτησε η μις Άιλς, όμως η ίδια εξαφανίστηκε ξαφνικά σε μια εκδρομή από την οποίο ο Στίβεν δε θυμάται πλέον και πολλά.

Λίγο μετά, ο πατέρας του Στίβεν εξαφανίστηκε και ο ίδιος δεν επέστρεψε στο σχολείο. Κάποια στιγμή βρέθηκε στη φυλακή και τώρα που κυκλοφορεί ελεύθερος και πάλι, προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τους παλιούς του φίλους και να μάθει τι απέγινε η μις Άιλς. Έχοντας το παλιό τηλέφωνο του γιου του στα χέρια, αποφασίζει να μαγνητοφωνήσει την ιστορία του και την ιστορία της αναζήτησης του Κώδικα Τουάιφορντ. Θέλει να πείσει τη Μαξίν, που μάλλον είναι η επιτηρήτριά του, ότι μένει στον ίσιο δρόμο και πως όσα κάνει έχουν κάποιο σκοπό. Όταν ξεκινά το κείμενο της απομαγνητοφώνησης, αυτό είναι το πρώτο που λέει, πως το κάνει για τη Μαξίν.

Η αφήγηση είναι στη μορφή της απομαγνητοφώνησης. Όλα είναι σκέψεις ή συζητήσεις του Στίβεν με άλλους ανθρώπου;. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης, που όμως είναι πιο άμεσος και σε αρκετά σημεία προκαλεί αγωνία. Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στο παρόν του Στίβεν αλλά και στο παρελθόν του. Μας λέει πως βρήκε το βιβλίο, πως αντέδρασε η μις Άιλς αλλά και ποια η σημασία αυτής της καθηγήτριας για τον ίδιο. Σιγά σιγά, με τις αναδρομές που κάνει ο Στίβεν στο παρελθόν, τον μαθαίνουμε περισσότερο και καταλαβαίνουμε πόσο πιο μπλεγμένη είναι στην ουσία η ιστορία του.

Η συγγραφέας που υποτίθεται πως έχει φτιάξει τον κώδικα στα βιβλία της, φαίνεται να είναι βασισμένη στην πολύ γνωστή σε όλους μας Ένιντ Μπλάιτον, αν και δεν ξέρω κατά πόσο τα στοιχεία που προσδίδονται στην Τουάιφορντ ανήκουν και στην Μπλάιτον. Ο κώδικας που έχει σκεφτεί η συγγραφέας έχει ένα ενδιαφέρον και βασίζεται σε ακροστιχίδες σκορπισμένες στα βιβλία της Τουάιφορντ. Αυτό από μόνο του παρουσιάζει μια πρόσκληση στη μετάφραση, καθώς θα πρέπει οι φράσεις που έχει το αρχικό κείμενο, να μεταφραστούν και να μεταφερθούν έτσι που και να εξυπηρετούν το σκοπό του βιβλίου, αλλά και να βγάζουν το ίδιο ή παρόμοιο νόημα στα Ελληνικά. Εδώ να πω πως η μεταφράστρια Ειρήνη Γεούργα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Διαβάστε το αν θέλετε λίγο μυστήριο, ένα κώδικα να λύσετε αλλά και κάτι παραπάνω! Μην ξεχνάτε όμως πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από οποιοδήποτε θησαυρό!

Και όπως λέει και η τελευταία ακροστιχίδα του βιβλίου, «Η αγάπη λάμπει πιο πολύ από το χρυσό»

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Janice Hallett έχει εργαστεί ως συντάκτρια σε περιοδικά, είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και συντάκτρια κειμένων κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής. Έχει γράψει άρθρα και λόγους για το Προεδρικό Συμβούλιο, το Yπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας. Η αγάπη της για τα ταξίδια την έχει φέρει πολλές φορές σε διάφορα μέρη του κόσμου, από τη Μαδαγασκάρη ως τα νησιά Γκαλάπαγκος, από τη Γουατεμάλα ως τη Ζιμπάμπουε, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα. Θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος, έχει γράψει τη φεμινιστική σαιξπηρική κωμωδία NetherBard και συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Χωρίς διαφυγή, ενός ψυχολογικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Cillian Murphy, Thandiwe Newton και Jamie Bell. Το πρώτο της μυθιστόρημα έχει τίτλο The Appeal, ενώ ο Κώδικας του θησαυρού είναι το δεύτερο.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.