«Λιγότερο από μηδέν» από τον Bret Easton Ellis #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Η δεκαετία του 80 είναι η δεκαετία μέσα στην οποία γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα μου παιδικά χρόνια. Οπότε δεν μπορώ να πω πως έχω ζήσει το ρυθμό της στο έπακρο, ούτε ότι την κατανοώ πλήρως. Αυτό όμως που μπορώ να πω, είναι ότι πρόκειται για μια εποχή γεμάτη, σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ. Και ναι, μπορεί να μην είχα άμεση επαφή με όλα αυτά, όμως διαβάζοντας, παρακολουθώντας εκπομπές και συζητώντας για την εποχή με ανθρώπους που την έζησαν πιο έντονα από εμένα, πιστεύω ότι έχω πιάσει το νόημά της, όπως το έχει συλλάβει κι ο Bret Easton Ellis, στο πρώτο του αυτό βιβλίο.

Σε μια Καλιφόρνια που ξεσαλώνει μέχρι αηδίας, οι νέοι έχουν χάσει την ικανότητα της αντίληψης του τι είναι σωστό και τι λάθος. Οι πλούσιοι γόνοι του Λος Άντζελες, βαριούνται τόσο την καθημερινότητά τους που δεν μπορούν να την υποστούν χωρίς τη βοήθεια κάποιου ναρκωτικού ή βαρβιτουρικού. Την ιστορία μας οδηγεί ο Κλέι, ένας φοιτητής που επιστρέφει στο σπίτι για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Στο Λος Άντζελες είναι καλοκαίρι ακόμα και τα Χριστούγεννα και δεν νοείται να μην είσαι μαυρισμένος! Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που του λένε όλοι όταν τον συναντούν. Το άλλο είναι αν έχει ή θέλει κόκα.

Ο Κλέι λοιπόν, είναι ένας τύπος που μπορεί να σε φέρει εκτός εαυτού. Τόσο αυτός, όσο και η παρέα του, ένα μάτσο αμοραλιστές που έχουν βαρεθεί τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους και ψάχνουν να βρουν μια διαφυγή στο σεξ και τα ναρκωτικά. Δεν υπάρχουν ηθικές αξίες, τις έχουν καταργήσει. Δε νιώθουν τύψεις για ό,τι κάνουν, δεν τους αφορά πως οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους. Δεν έχουν ιδέα πως ζει ο υπόλοιπος κόσμος. Γνωρίζουν μόνο τον κόσμο του πλούτου και της φήμης, κι αυτόν τον έχουν ήδη βαρεθεί, μαζί με τους διάφορους ερωτικούς συντρόφους παντός φύλου.

Μια εικόνα στο τι συνέβαινε τη δεκαετία του 80, που, ας μη γελιόμαστε, συμβαίνει και σήμερα, ειδικά σε αυτούς τους κύκλους. Η γραφή του νεαρού τότε Ellis, μου θυμίζει πολύ Σάλιντζερ. Ίσως φταίει η γλώσσα που χρησιμοποιεί. Πάντως, καταφέρνει να μου περάσει όλα όσα θέλει να πει, καθώς και την αίσθηση που φαίνεται ότι τον χαρακτηρίζει. Ο Ellis απαντά με κυνικότητα στα ερωτήματα «Τι είναι η ζωή; Τι είναι ο άνθρωπος;».

«Λιγότερο από το τίποτα. Λιγότερο από μηδέν.»

 

Εκδόσεις Οξύ

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Μπρετ Ίστον Έλις γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 7 Μαρτίου 1964. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Κάμντεν. Ζει στη Νέα Υόρκη και έχει δύο παιδιά, συσκοτίζοντας τα στοιχεία σχετικά με τη ερωτική του ταυτότητα. Είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους Αμερικανούς συγγραφείς της τελευταίας εικοσιπενταετίας. Το μυθιστόρημά του “Λιγότερο από μηδέν” (“Less Than Zero”, 1985), για μια ομάδα αμοραλιστών νέων της πόλης του Λος Άντζελες, θεωρήθηκε έργο αναφοράς για τη λογοτεχνία της δεκαετίας του ’80. Την ίδια εποχή, αποτέλεσε (μαζί με τους Tama Janowitz και Jay McInerney), την ομάδα “Brat Pack” της λογοτεχνίας της Αν. Ακτής. Τα επόμενα βιβλία του ήταν: “The Rules of Attraction” (“Οι νόμοι της έλξης”, 1987), “American Psycho” (“Αμερικάνικη ψύχωση”, 1991 -ένα θρίλερ με σατιρικά στοιχεία που προκάλεσε, επίσης, συζητήσεις και αντιδράσεις), “The Informers” (“Οι πληροφοριοδότες, συλλογή διηγημάτων, 1994), “Glamorama”, 1998, “Lunar Park” (“Σεληνιακό πάρκο”, 2005), “Ιmperial Bedrooms” (“Αυτοκρατορικές κρεβατοκάμαρες”, 2010). Τρία βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και ένα τέταρτο ετοιμάζεται, σε ταινίες που θεωρήθηκαν cult: “Less Than Zero” του Marek Kanievska, 1987, “American Psycho” της Mary Harron, 2000 (με τους Christian Bale, Willem Dafoe και Chloe Sevigny), “The Rules of Attraction” του Roger Avary, 2002, ενώ ο Roger Avary ετοιμάζει και την κινηματογραφική εκδοχή του “Glamorama”, που αναμένεται να προβληθεί το 2014. Ο Έλις, επίσης, έγραψε το σενάριο για το ερωτικό θρίλερ του Πολ Σρέιντερ “The Canyons” (2013), στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Lindsay Lohan, Bryan Matthew Sevilla, Nolan Gerard Funk και Gus Van Sant.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.