«Ο ταχυδρόμος των βιβλίων» από τον Carsten Henn #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Έχω ξαναπεί πόσο αγαπώ τα feelgood βιβλία. Γι’ αυτό και, όποτε έχω την ευκαιρία, διαβάζω κι ένα. Αυτή τη φορά, στα χέρια μου έπεσε «Ο ταχυδρόμος των βιβλίων». Το διάβασα με μια νοσταλγία, ένα αγκάθι να μου τρυπάει σιγά σιγά την καρδιά, μέχρι που μια αγκαλιά αγάπης την έγιανε στις τελευταίες σελίδες. Γιατί αυτό κάνουν τα feelgood βιβλία. Σου δείχνουν την αλήθεια του κόσμου, την αλήθεια που μπορεί να κρύβεις μέσα σου εσύ, ο γείτονας, η διπλανή σου, οι άνθρωποι που βλέπεις στο δρόμο, γνωστοί ή απλά γνώριμοι ή και τελείως άγνωστοι σε εσένα. Στο τέλος όμως, σου δείχνουν πως μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση, να κάνεις την επιλογή να πεις την αλήθεια σου κι αυτό που σε πονάει και να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Κάτι που θα φέρει πίσω το χαμόγελο και θα ομορφύνει τη ζωή.

Ο 75χρονος Καρλ Κόλχοφ δουλεύει εδώ και κάμποσα χρόνια στο βιβλιοπωλείο του καλού του φίλου Γκούσταβ. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τα βιβλία και έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ποιο βιβλίο θα άρεσε στους πελάτες του βιβλιοπωλείου και φυσικά τους τα προτείνει! Γι’ αυτό κι εκείνοι τον συμπαθούν και θέλουν αυτές τους τις προτάσεις. Το βιβλιοπωλείο αυτό παρέχει μια πολύ ειδική υπηρεσία στους πελάτες τους, αυτή της κατ’ οίκον παράδοσης των βιβλίων. Ο κύριος Κόλχοφ λοιπόν είναι ο ταχυδρόμος των βιβλίων. Είναι δηλαδή ο άνθρωπος που παραδίδει τα βιβλία που αγόρασαν οι πελάτες του και συνήθως παίρνει και τις νέες παραγγελίες τους.

Όμως πλέον ο Γκούσταβ βρίσκεται στο νοσοκομείο και το βιβλιοπωλείο το έχει αναλάβει η κόρη του, η Σαμπίν, η οποία θέλει να το εκσυγχρονίσει και να καταργήσει αυτή την υπηρεσία. Προς το παρόν ο κύριος Κόλχοφ θα συνεχίσει να είναι ο ταχυδρόμος των βιβλίων και θα επισκέπτεται τους αγαπημένους του πελάτες με τους οποίους πλέον έχει μια φιλική σχέση. Δε θα είναι όμως μόνος του, καθώς στις καθημερινές του βόλτες θα έχει μαζί του τη Σάσα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι που αποφάσισε να τον συνοδεύει και δεν του άφησε περιθώριο να αρνηθεί.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν βιβλιόφιλοι και μη. Από τη μια, όλοι εμείς που αγαπάμε τα βιβλία θα βρούμε τόσες όμορφες και αγαπημένες αναφορές βιβλίων ή φράσεις από βιβλία, που θα μας ταξιδέψουν σε βιβλία που αγαπήσαμε και σε άλλα που θα θελήσουμε να διαβάσουμε! Ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά του βασικού ήρωα της ιστορίας, του κύριου Κόλχοφ, είναι ότι σε κάθε πελάτη του έδινε και ένα καινούριο όνομα, ένα όνομα χαρακτήρα βιβλίου που πιστεύει ότι του ταιριάζει. Από την άλλη, η ιστορία του βιβλίου είναι τέτοια που θα συγκινήσει οποιονδήποτε αναγνώστη και θα ζεστάνει την ψυχή του.

Ο συγγραφέας βάζει τους ήρωές του να κοιτάξουν λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια. Κινητήρια δύναμη γι’ αυτό είναι η μικρή Σάσα, που με την εξυπνάδα και την παρατηρητικότητά της θα ανακαλύψει όλα όσα κρύβουν οι πελάτες του κυρίου Κόλχοφ, όλα όσα εκείνος δεν είχε ψάξει να δει μέχρι τώρα, σεβόμενος τις επιθυμίες τους. Μαζί όμως οι δυο τους θα βαλθούν να φέρουν τη χαρά και την ευτυχία σε όλους τους αγαπημένους πελάτες τους οποίους επισκέπτεται τακτικά ο ταχυδρόμος των βιβλίων.

Μπορεί σε κάποια σημεία να μας στεναχωρήσουν όσα διαβάσουμε, όμως μόλις φτάσουμε στην τελευταία λέξη θα συμφωνήσουμε πως αυτή ήταν και η τροπή που θα έπρεπε να είχε πάρει η ιστορία ούτω ή άλλως. Αυτή είναι που προσφέρει τα πιο δυνατά συναισθήματα και που μας βάζει κι εμάς τους ίδιους σε σκέψεις.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Carsten Henn (1973) εργάζεται ως δημοσιογράφος γεύσης και οίνου σε διεθνή περιοδικά. Με το πλήρες όνομά του, Carsten Sebastian Henn, έχει υπογράψει πολλά αστυνομικά βιβλία (με αρκετή γευσιγνωσία και γαστρονομία). Ο ταχυδρόμος των βιβλίων μεταφράζεται σε τριάντα γλώσσες.

Περισσότερα για τον συγγραφέα: carstensebastianhenn.de

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.