«Η ήσυχη ένοικος» από την Clémence Michallon #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ήρθε η ώρα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο που διάβασα και που δεν μπορούσα πραγματικά να το αφήσω από τα χέρια μου. Η αφήγησή του κυλούσε σα νερό και ήθελα συνεχώς να μάθω τι συμβαίνει παρακάτω! Για να δούμε όμως την υπόθεσή του.

Ο Έινταν Τόμας ζει με τη γυναίκα του και την κόρη τους σε μια μικρή πόλη. Είναι ένας άνθρωπος αγαπητός στη μικρή τους κοινωνία, συμπαθής από όλους. Πάντα σπεύδει να βοηθήσει όποιον έχει την ανάγκη του και οι συμπολίτες του έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα για εκείνον. Όμως ο Έινταν Τόμας έχει ένα σκοτεινό μυστικό. Κάποιες γυναίκες έχουν δει μια διαφορετική πλευρά του εαυτού του. Οχτώ από αυτές είναι νεκρές από το χέρι του, ενώ η Ρέιτσελ, η μοναδική γυναίκα που κράτησε ζωντανή, βρίσκεται φυλακισμένη σε μια αποθήκη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ρέιτσελ έχει μάθει τι πρέπει να κάνει για να συνεχίσει να παραμένει ζωντανή, όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να πάει με τα νερά του, να μην του λέει «όχι», να μην προβάλει αντίσταση γενικότερα, να ζητάει συγνώμη ακόμα κι αν δεν έκανε κάποιο λάθος, να δέχεται ό,τι της κάνει εκείνος. Η Ρέιτσελ έχει αλλάξει ακόμα και όνομα, γιατί αυτό έχει επιλέξει εκείνος για την ίδια. Το πραγματικό της όνομα δεν είναι Ρέιτσελ.

Όταν όμως η γυναίκα του Έινταν πεθαίνει από καρκίνο, αυτός και η δεκατριάχρονη κόρη τους η Σεσίλια θα πρέπει να μετακομίσουν. Η Ρέιτσελ θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Ο Έινταν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο πάνω στη ζωή της. Έτσι, στο νέο σπίτι που θα πάει, ο Έινταν παίρνει μαζί του και τη Ρέιτσελ, με το πρόσχημα ότι είναι φίλη φίλων που χρειαζόταν κάπου να μείνει κι εκείνος χρειαζόταν τα έσοδα. Είναι σίγουρος ότι την έχει «σπάσει» για τα καλά και ότι δεν πρόκειται να δοκιμάσει να το σκάσει. Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιήσει όμως τόσα χρόνια ο Έινταν είναι ότι η Ρέιτσελ έχει μάθει να επιβιώνει. Αυτό είναι που την κράτησε ζωντανή και όχι η δική του επιλογή. Γι’ αυτό και η γυναίκα της αποθήκης, στο νέο σπίτι, θα βρει μια σύμμαχο στο πρόσωπο της Σεσίλια και θα προσπαθήσει να χτίσει μια σχέση μαζί της. Θα πρέπει να την προστατεύσει από αυτό που είναι ο πατέρας της.

Τα πράγματα θα μπερδευτούν ακόμα περισσότερο όταν μια γυναίκα πλησιάσει τον Έινταν. Η Έμιλι είναι ερωτευμένη μαζί του από χρόνια όμως τώρα τελευταία φαίνεται πως κι εκείνος ανταποκρίνεται στα αισθήματά της. Μπαίνοντας στη ζωή του και στη ζωή της κόρης του, η Έμιλι θα φτάσει πολύ κοντά στα βαθιά κρυμμένα μυστικά του Έινταν και θα κινδυνεύσει χωρίς να το γνωρίζει.

Το βιβλίο είναι ουσιαστικά μια αφήγηση από την πλευρά της Ρέιτσελ, μία ακόμα από την πλευρά της Έμιλι, μία τρίτη από την πλευρά της Σεσίλια και μία τέταρτη που μας δίνει την οπτική του κάθε θύματος, αν αυτό μιλούσε μετά θάνατο. Αυτό από μόνο του είναι μια πολύ έξυπνη και εξαιρετικά εκτελεσμένη ιδέα που μαγνητίζει τον αναγνώστη και τον κρατάει δέσμιο μέχρι την τελευταία σελίδα. Όπως τα, ομολογουμένως μικρά, κεφάλαια εναλλάσσονται, η αγωνία για το τι ακολουθεί αυξάνει. Βασική αιτία είναι τα στοιχεία που μας δίνει η ίδια η Ρέιτσελ σιγά σιγά για το παρελθόν και για όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως φυσικά και τα κεφάλαια με την οπτική των θυμάτων. Όταν δε μπαίνει στο παιχνίδι και η Έμιλι, εκεί είναι που ο αναγνώστης της φωνάζει «φύγε να γλυτώσεις», όμως φυσικά, ποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας άκουσε ποτέ τον αναγνώστη;

Ένα καλογραμμένο ντεμπούτο. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με ιδιαίτερη γραφή, αγωνία και σκαμπανεβάσματα που δεν αφήνουν τον αναγνώστη σε ησυχία.

 

Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΚΛΕΜΑΝΣ ΜΙΣΑΛΟΝ γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στο Παρίσι. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πήρε μάστερ στη δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άρχισε να εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στην εφημερίδα The Independent τo 2018. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 2014 και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 2022. Τώρα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Νέας Υόρκης και Ράινμπεκ, με τον σύζυγό της και τη σκυλίτσα τους, Κλοντίν. Λατρεύει την αστυνομική λογοτεχνία από την εφηβεία της, οπότε έκλεβε τα αστυνομικά μυθιστορήματα που αγόραζε η μητέρα της. Η ΗΣΥΧΗ ΕΝΟΙΚΟΣ είναι το πρώτο της θρίλερ.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.