«Τέταρτη Πτέρυγα» από την Rebecca Yarros #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ένας δράκος δίχως ιππέα είναι τραγωδία.

Ένας ιππέας δίχως δράκο είναι νεκρός.

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΙΠΠΕΩΝ

Ό,τι κι αν έχετε ακούσει, ό,τι κι αν έχετε διαβάσει γι’ αυτό το βιβλίο, είναι αλήθεια! Είναι μεθυστικό! Είναι φανταστικό! Είναι εθιστικό! Με το που θα μπει κανείς τον κόσμο του, πριν ακόμα ολοκληρώσει το πρώτο κεφάλαιο, θα εθιστεί σε αυτόν τον καινούριο κόσμο, γεμάτο ίντριγκες, μαγεία, δυνατούς πολεμιστές και φυσικά δράκους. Δράκους! Πολλούς δράκους! Σε πολλά χρώματα! Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, είναι τα αγαπημένα μου μυθικά πλάσματα και ευτυχώς για μένα, η συγγραφέας μου δίνει αρκετούς για να λατρέψω και να θέλω να υιοθετήσω!

Γνωρίζουμε την Βάιολετ, την αδερφή της Μίρα και τη μητέρα τους που είναι η στρατηγός Σόρενγκεϊλ. Η Βάιολετ ετοιμαζόταν όλη της τη ζωή να γίνει γραφιάς, ακαδημαϊκός, αλλά η μητέρα της αποφάσισε να γίνει ιππέας, έτσι με μόλις 6 μήνες εκπαίδευση, πρέπει να περάσει από τη δοκιμασία της Επιλογής, κάτι που όλοι οι άλλοι υποψήφιοι κάνουν μια ζωή. Ο πατέρας της ήταν γραφέας και της έμαθε όλα όσα μπορεί να ξέρει ένας ακαδημαϊκός, να αγαπά τα βιβλία και τη γνώση. Η σωματική της δομή δεν είναι κατάλληλη για ιππέας. Είναι μικρόσωμη, σχεδόν αγύμναστη και με καμπύλες αντί για μύες. Η Βάιολετ δεν τολμά να αντιταχθεί στη μητέρα της, αντίθετα από τη Μίρα, κάτι για το οποίο η στρατηγός εκτιμά τη μεγάλη της κόρη.

Η Μίρα είναι ήδη ιππέας και μάλιστα μία από τους καλύτερους που έχουν. Όπως ήταν και ο αδερφός της Βάιολετ, ο Μπρέναν, που όμως σκοτώθηκε από έναν επαναστάτη. Ο γιος του επαναστάτη είναι ο Ζέιντεν Ράιερσον, ο οποίος ως τιμωρία μπήκε στους ιππείς, όμως πλέον είναι αρχηγός πτέρυγας. Η επανάσταση σημάδεψε το Ναβάρ, γι’ αυτό και το Ναβάρ σημάδεψε τους επαναστάτες και τα παιδιά τους. Οι επαναστάτες τιμωρήθηκαν με θάνατο και τα παιδιά τους τιμωρούνται με υποχρεωτική θητεία στο Τεταρτημόριο των Ιππέων, ένα κομμάτι της Στρατιωτικής Σχολής Μπασγκάιαθ όπου η αναλογία αυτών που εισέρχονται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτούς που τελικά ζουν για να αποφοιτήσουν. Είναι το πιο επικίνδυνο Τεταρτημόριο, μιας και αν δεν καταφέρεις να σκοτωθείς κατά τη διάρκεια της εισόδου ή των δοκιμασιών, μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει κάποιος δράκος για εσένα! Για όλους αυτούς τους λόγους, η Βάιολετ και η Μίρα γνωρίζουν πως ο Ράιερσον θα προσπαθήσει να σκοτώσει τη Βάιολετ, αν καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία του παραπέτου και να μπει στο Τεταρτημόριο. Και δε θα είναι ο μόνος.

Η μικρόσωμη και αγύμναστη Βάιολετ θεωρείται αδύναμη τόσο από τους υπόλοιπους υποψήφιους, όσο και από τους δράκους. Και καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί δράκοι για όλους τους υποψήφιους ιππείς, η Βάιολετ γίνεται στόχος περισσότερων ατόμων από ότι θα περίμενε. Για να επιβιώσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό της αλλά και σταδιακά να χτίσει όλη τη δύναμη που της λείπει. Και φυσικά, να καταφέρει να συνδεθεί με κάποιον δράκο.

Τι να σας πω και τι να σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας; Καλή ερώτηση! Για αρχή λοιπόν, ας μιλήσουμε για τους ήρωες του βιβλίου. Η Βάιολετ, η μικροκαμωμένη κοπέλα που αναγκάζεται από την ίδια τη μητέρα της να πέσει στο λύκο με τα θηρία, απροετοίμαστη. Είναι να απορεί κανείς πώς μια μητέρα παίρνει μια τέτοια απόφαση, μιας και το ποσοστό θνησιμότητας στο συγκεκριμένο Τεταρτημόριο είναι πολύ μεγάλο. Όμως αυτό μένει εκεί, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, για να χτίσουμε τις θεωρίες μας όταν πια θα πλησιάζουμε στο τέλος του βιβλίου. Ωστόσο η Βάιολετ δεν πτοείται, δεν επιλέγει την εύκολη λύση να μεταπηδήσει στο Τεταρτημόριο των γραφέων, λες και αυτό θα ήταν κάτι που η μητέρα της θα επέτρεπε ή θα συγχωρούσε έτσι εύκολα. Βάζει τα δυνατά της, προσπαθεί, επιμένει και παραμένει στη θέση της, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Από την άλλη έχουμε τον Ζέιντεν, τον γιο του επαναστάτη, τον μεγάλο εχθρό της Βάιολετ, που όμως όσο κακός υποτίθεται ότι είναι, είναι κι άλλο τόσο κούκλος. Δεν έχει πάει άδικα τη θέση του Αρχηγού Πτέρυγας, αφού είναι ένας πολύ ικανός ιππέας. Είναι όμως και ένας άνθρωπος που νοιάζεται πολύ για τους φίλους του.

Στο Τεταρτημόριο των Ιππέων υπάρχει και ένας παιδικός φίλος της Βάιολετ, ο σύντροφός της στις σκανταλιές και ο άντρας που έχει τραβήξει την προσοχή της, ο Ντέιν Έιτος. Αυτόν την συμβουλεύει η Μίρα να βρει, μόλις μπει στη Μπασγκάιαθ. Ο Ντέιν παραξενεύεται όταν τη βλέπει και φυσικά προσπαθεί να τη βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, με πρώτο του μέλημα να την πείσει να αλλάξει Τεταρτημόριο, ελπίζοντας πως η στρατηγός δε θα το καταλάβει πριν τελειώσει η χρονιά.

Οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες του βιβλίου όμως ήταν οι δράκοι! Ο Τερν έχει μοναδική προσωπικότητα όπως και η Σγκέιλ. Γι’ αυτό άλλωστε ταιριάζουν μεταξύ τους! Η Αντάρνα πάλι είναι πηγή θεωριών, οπότε δε θέλω να πω περισσότερα. Θα ήθελα όμως να ακούσω τις θεωρίες σας όταν πια θα το έχετε διαβάσει!

Κλείνοντας να πω ότι μου άρεσε πολύ το βιβλίο, ο κόσμος, η μαγεία, τα κρυμμένα μυστικά, οι ίντριγκες αλλά και οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους χαρακτήρες, που δεν είναι μόνο ερωτικές, αλλά και φιλικές. Μια τέτοια, φιλική σχέση είναι που με έκανε να αγαπήσω πολύ ένα χαρακτήρα και να στεναχωρηθώ. Δε θα πω γιατί, θα το καταλάβετε όταν το διαβάσετε.

Η «Τέταρτη Πτέρυγα» ανήκει πλέον στα αγαπημένα μου βιβλία και ανυπομονώ για τη συνέχεια!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Rebecca Yarros είναι μια ταλαντούχα συγγραφέας, η οποία έχει γράψει περισσότερα από δεκαπέντε μυθιστορήματα, με εξαιρετικές κριτικές των Publishers Weekly και Kirkus Best Book of the Year. Παντρεμένη εδώ και είκοσι χρόνια με στρατιωτικό των ΗΠΑ, είναι μητέρα έξι παιδιών και ζει στο Κολοράντο με την οικογένειά της, τα πεισματάρικα μπουλντόγκ της, δύο σκανταλιάρικα τσιντσιλά και μια γατούλα με το όνομα Άρτεμις. Όταν δεν γράφει, θα τη βρείτε σε κάποιο παγοδρόμιο του χόκεϊ ή να παίζει κιθάρα πίνοντας καφέ. Έχοντας υιοθετήσει τη μικρότερη κόρη τους, η συγγραφέας βοηθάει παιδιά σε θετές οικογένειες μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της, One October, τον οποίο ίδρυσε με τον σύζυγό της το 2019. Για να μάθετε περισσότερα για την αποστολή της, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα oneoctober.org. Για να δείτε τα βιβλία που έχει εκδώσει και αυτά που έπονται, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα RebeccaYarros.com.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.