«Το θεώρημα της αγάπης» από την Ali Hazelwood #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Ελάτε να σας πω γιατί μου άρεσε «Το θεώρημα της αγάπης»! Δε μου άρεσε απλώς, το λάτρεψα!

Πρόκειται για ένα βιβλίο που λαμβάνει χώρα στον ακαδημαϊκό κόσμο και δεν έχει να κάνει με κάποια φοβερή ανακάλυψη που θα συνταράξει τον κόσμο. Ούτε και με κάποιο εύρημα του παρελθόντος ή ακόμη ακόμη με τις χαρές και τις λύπες της φοιτητικής ζωής όπως τις βλέπουμε στις Χολιγουντιανές ταινίες. Όχι, έχει να κάνει με μια κοπέλα, την Όλιβ, η οποία δεν πιστεύει στον έρωτα, στις σχέσεις, στο άλλο μας μισό και οτιδήποτε δεν μπορεί να στηριχθεί με δεδομένα και όχι μόνο με λεκτικά επιχειρήματα. Η Όλιβ βλέπετε, είναι υποψήφια διδάκτωρ Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε έναν κατά βάση ανδροκρατούμενο κόσμο, όπου μόνο σοβαροί επιστήμονες επιβιώνουν. Η καλύτερη φίλη της όμως, η Αν, είναι το ακριβώς αντίθετο της Όλιβ. Πιστεύει στον έρωτα και θέλει να τον ζήσει! Μόνο που θέλει να τον ζήσει με τον πρώην της Όλιβ και για την Αν αυτό δεν είναι σωστό! Είναι κι αυτός ο άγραφος νόμος μεταξύ φίλων που λέει ότι δεν κάνεις σχέση με πρώην της κολλητής σου. Όμως η Όλιβ δεν έχει κανένα απολύτως θέμα!

Ξέρει ότι η Αν και ο πρώην της ο Τζέρεμι ταιριάζουν, οπότε πρέπει να πείσει την Αν ότι τον έχει ξεπεράσει και είναι πολύ πολύ άνετη με τη μεταξύ τους σχέση. Η Αν όμως δυσκολεύεται να το δεχτεί. Κι έτσι η Όλιβ της λέει ότι έχει ραντεβού εκείνο το βράδυ, ενώ στην πραγματικότητα περνάει την ώρα της στο Πανεπιστήμιο. Όμως, για κακή της τύχη, την ώρα βρίσκεται στο διάδρομο, βλέπει την Αν από μακριά. Έτσι, για να μη φανεί το ψέμα της, αρπάζει τον πρώτο άντρα που βρίσκει μπροστά της και τον φιλάει! Σοκ!

«ΥΠΟΘΕΣΗ: Κάθε φήμη σχετικά με την ερωτική μου ζωή θα εξαπλωθεί με ταχύτητα ευθέως ανάλογη της επιθυμίας μου να κρατηθεί η φήμη αυτή μυστική.»
― Ali Hazelwood, The Love Hypothesis

Ο εν λόγω άντρας δεν είναι άλλος από τον πιο απρόσιτο και απαιτητικό καθηγητή του Στάνφορντ, τον Άνταμ Κάρλσεν! Όταν ξεπερνάνε το πρώτο σοκ του φιλιού, η Όλιβ του εξηγεί το λόγο της πράξης της και συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να του ζητήσει να παριστάνουν ότι έχουν σχέση. Παραδόξως, εκείνος δέχεται! Έχει βέβαια κι ο άνθρωπος τους λόγους του! Το Πανεπιστήμιο έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι ετοιμάζεται μα τους αφήσει για κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο κι έτσι του έχουν παγώσει τη χρηματοδότηση. Αν δε συνεχιστεί η χρηματοδότηση δε θα μπορέσει να συνεχίσει την έρευνά του. Και τότε θα αναγκαστεί να στραφεί σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο. Όμως εκείνος θέλει να μείνει στο Στάνφορντ. Έτσι, αν πείσει τον Πρύτανη και το συμβούλιο ότι έχει μια σοβαρή σχέση στο Στάνφορντ, θα καταλάβουν ότι δε θέλει να φύγει και η κάνουλα της χρηματοδότησης θα ανοίξει και πάλι! Βέβαια ο Άνταμ είχε έναν ακόμη λόγο να δεχτεί, αλλά δε θα σας τον πω!

«ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια ιδιωτική συζήτηση με τον Άνταμ Κάρλσεν θα γίνει πενήντα τοις εκατό πιο αμήχανη μόλις εκστομιστεί η λέξη «σεξ». Από μένα.»
― Ali Hazelwood, The Love Hypothesis

Και κάπως έτσι ξεκινάει μια ψεύτικη σχέση που θα εξελιχθεί σε αληθινή, ένα από τα θέματα που μου αρέσει πολύ να διαβάζω σε ρομαντικά βιβλία και που πιστεύω πως μετά από αυτό το βιβλίο θα αρέσει σίγουρα και σε εσάς! Οι σελίδες του περιείχαν όλα αυτά που περίμενα και ακόμα περισσότερα.

Η Όλιβ έχει χάσει τη μαμά της από καρκίνο του πάγκρεας και θέλει να αφοσιωθεί στην έρευνα ώστε να βρει μια θεραπεία, κάτι που μπορεί αν οδηγήσει στο μέλλον σε μια θεραπεία, ή έστω να βοηθήσει ώστε να απαλυνθεί ο πόνος όλων αυτών τον ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με έναν από τα πιο δύσκολα και πιο επιθετικά είδη καρκίνου. Δεν είναι άνθρωπος που έχει πολλές σχέσεις με ανθρώπους. Πέρα από 2-3 καλούς φίλους, όπως η Αν, δεν είχε τίποτα περισσότερο στη ζωή της. Όπως δεν είχε και πολλές ερωτικές σχέσεις, παρά μόνο με ανθρώπους που εμπιστευόταν πολύ και μπόρεσε να αφεθεί. Έτσι όλο αυτό που αποφασίζουν από κοινού με τον Άνταμ δεν της είναι και ό,τι πιο εύκολο. Και μόνο που θα πρέπει να περνάει χρόνο μαζί του της φαίνεται υπερβολικό.

«ΥΠΟΘΕΣΗ: Όσο περισσότερο χρειάζεται να έχω καθαρό μυαλό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αυτό να με εγκαταλείψει όταν θα το έχω ανάγκη.»
― Ali Hazelwood, The Love Hypothesis

Από την άλλη ο Άνταμ δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο. Οι φοιτητές του τον μισούν. Είναι πολύ αυστηρός και τα περιμένει όλα τέλεια. Έχει μια συγκεκριμένη άποψη για τον κόσμο και την ακαδημαϊκή ζωή και καριέρα και περιμένει όλοι να συμπεριφέρονται αναλόγως. Όμως όταν είναι κοντά στην Όλιβ φαίνεται πως αλλάζει, πως γίνεται πιο ανθρώπινος! Και πάνω απ’ όλα, η συμπεριφορά του απέναντι στην Όλιβ με κάνει να θέλω ένα Άνταμ στη ζωή μου!

«ΥΠΟΘΕΣΗ: Σε σύγκριση με πολλούς τύπους και μοντέλα επίπλων, τα πόδια του Άνταμ Κάρλσεν θα βρίσκονται πάντα στο ανώτατο πέντε τοις εκατό για την άνεση, τη ζεστασιά και την ευχαρίστηση που προσφέρουν.»
― Ali Hazelwood, The Love Hypothesis

Πέρα από κάποιους επιστημονικούς όρους που όσοι δεν έχουν επαφή με το θέμα, ή έστω κάποιο ενδιαφέρον, μπορεί να τους φανούν περίεργοι –εμένα δε με δυσκόλεψαν καθόλου να πω κι ας μην έχω σχέση με τη Βιολογία– όλο το υπόλοιπο είναι να το πιείς στο ποτήρι! Όμορφοι και καλοχτισμένοι χαρακτήρες, έξυπνες ατάκες, ανδροκρατούμενος κόσμος με όλα τα άσχημά του και με την ευκαιρία να διαβάσουμε και να πούμε και μερικές αλήθειες.

«ΥΠΟΘΕΣΗ: Σε σύγκριση με πολλούς τύπους και μοντέλα επίπλων, τα πόδια του Άνταμ Κάρλσεν θα βρίσκονται πάντα στο ανώτατο πέντε τοις εκατό για την άνεση, τη ζεστασιά και την ευχαρίστηση που προσφέρουν.»
― Ali Hazelwood, The Love Hypothesis

Η ιστορία κύλησε πολύ ομαλά και το ρομάντζο ήταν αργό, όπως θα περίμενε κανείς από ένα fake dating βιβλίο! Πάρα πολλά συναισθήματα και πηγαίο χιούμορ που έδενε εξαιρετικά με την υπόλοιπη ιστορία. Αγαπημένοι δευτερεύοντες χαρακτήρες που έβαζαν κι αυτοί το λιθαράκι τους στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος!

Με λίγα λόγια, ένα βιβλίο που σου φτιάχνει τη διάθεση και σου θυμίζει πως θα έπρεπε να είναι οι άντρες!

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ali Hazelwood Το θεώρημα της αγάπης κέρδισε αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών και έγινε πολύ γρήγορα best seller. Η Ali Hazelwood στη συγγραφική της πορεία έχει πολλά ακόμα άρθρα και ακαδημαϊκά κείμενα σχετικά με την επιστήμη του εγκεφάλου, στα οποία βέβαια κανείς δεν ερωτεύεται και δεν υπάρχει πάντα happy end. Με ρίζες από την Ιταλία, έζησε στη Γερμανία και στην Ιαπωνία πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το διδακτορικό της στη Νευροεπιστήμη. Πρόσφατα έγινε καθηγήτρια, πράγμα που την τρομοκρατεί. Όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά, κάνει τζόκινγκ, τρώει κέικ ποπς ή βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τις δύο γάτες και τη σύζυγό της.
 

One thought on “«Το θεώρημα της αγάπης» από την Ali Hazelwood #BookReview

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.