“Ο χορός των νεκρών” από τον Βαγγέλη Γιαννίση

cover.jpg

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Στο Έρεμπρο της Σουηδίας, ένας άντρας επιστρέφει μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, για να φέρει εις πέρας μια τελευταία αποστολή και να πάρει εκδίκηση. Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία ανακαλύπτει το πτώμα ενός άντρα στα νερά του ποταμού καθώς και το μυστικό του. Το θύμα είναι μέλος ενός κυκλώματος παιδεραστών και στο υπόγειό του βρισκόταν φυλακισμένο ένα αγόρι. Τι μπορεί να απέγινε ο μικρός και ποιος είναι ο άθρωπος που σκότωσε το τέρας;

Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης και η ομάδα του προσπαθούν να ανακαλύψουν τι απέγινε το αγόρι που έχει εξαφανιστεί εδώ και δύο χρόνια από το σπίτι του, αλλά και ποιος είναι αυτός που σπέρνει νεκρούς στο πέρασμά του. Όσο κι αν τα θύματα δεν αξίζει να ζουν, δεδομένων των φρικαλεοτήτων που έχουν διαπράξει, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο επιθεωριτής παλεύει να μείνει στην επιφάνεια και να δώσει το τέλος που οφείλει. Όμως θα επηρρεαστεί προσωπικά, όταν μάθει ποιος είναι ο άθρωπος γέμισε το Έρεμπρο με πτώματα και τι θέλει πραγματικά από εκείνον.

Ο Γιαννίσης είναι ο Έλληνας Νέσμπο και όχι άδικα. Έχει δημιουργήσει μια σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή έναν Ελληνοσουηδό επιθεωρητή της αστυνομίας, τον Άντερς Οικονομίδη, ο οποίος στο τρίτο ήδη βιβλίο, έχει αποκτήσει μια ομάδα φανατικών αναγνωστών, συμπεριλαμβανομένης και της υποφαινόμενης. Ο Άντερς έχει όλα τα χαρακτηριστικά του καλού επιθεωρητή. Είναι έξυπνος, διορατικός, πολλές φορές άνθρωπος μα πάνω από όλα αστυνομικός. Έχει μια ομάδα που κατά βάση εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα τον στηρίξει.

Το βιβλίο ακολουθεί το μοτίβο του Σκανδιναβικού νουάρ. Μια πόλη της Σουηδίας, ένας επιθεωρητής, ένας δολοφόνος και αρκετά θύματα. Έχει όμως και ένα ακόμη θέμα που καταπιάνεται και είναι αρκετά ευαίσθητο. Παιδεραστία. Το έγκλημα κατά των παιδικών ψυχών. Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για αυτό και να μην πονέσει η ψυχή του. Ο Γιαννίσης το χειρίζεται σωστά. Περνάει τα συναισθήματα των αθώων ψυχών και δείχνει τους δρόμους που μπορεί να τις οδηγήσει.

“Ο χορός των νεκρών” είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Παρόλο που μπορεί να διαβαστεί και χωρίς τη γνώση των προηγούμενων ιστοριών, διαβάζοντας τις ιστορίες με τη σειρά θα βοηθήσει τον αναγνώστη να μπει στην ψυχολογία του επιθεωρητή και να τον καταλάβει καλύτερα.

Εκδόσεις Διόπτρα / Public / Ianos / Greekbooks.gr

Ο χορός των νεκρών
giannisis
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του.

One thought on ““Ο χορός των νεκρών” από τον Βαγγέλη Γιαννίση

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.