“Μυστήριο με άρωμα βανίλιας” από τη Σοφία Δημοσθένους

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

aroma-vaniliascover.jpgΈνα αστυνομικό μυθιστόρημα για να διαβάσει κανείς ένα απογευματάκι μαζί με τον καφέ του και να το ευχαριστηθεί, είναι το πρώτο βιβλίο της Σοφίας Δημοσθένους, με τίτλο “Μυστήριο με άρωμα βανίλιας” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

Ο Εμμανουήλ είναι ένας άνθρωπος που έχει αφεθεί στην καθημερινότητα. Έχει παραιτηθεί από τη ζωή, από τις φιλίες, από τους ανθρώπους. Πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά του, στην οποία ομολογουμένως είναι πολύ καλός, γυρίζει σπίτι, τρώει ασταμάτητα μπροστά στην τηλεόραση και γενικά κάνει όσο πιο λίγες κινήσεις μπορεί.

Μια μέρα θα αναγκαστεί να σηκωθεί από την αγαπημένη του πολυθρόνα για να ανοίξει ένα πακέτο που θα του αλλάξει όλη του τη ζωή. Όχι, δεν έχει καμία σχέση με την αντ΄στοιχη εκπομπή στην τηλεόραση, απεναντίας. Το πρώτο πακέτο θα ακολουθήσουν κι άλλα και όλα τους θα σχετίζονται με κάποιο φόνο που διαπράχθηκε στην πόλη χωρίς ο ίδιος να καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται αποδέκτης αυτών των πακέτων.

Αυτό είναι που προσπαθεί να βρει και ο Νικόλας Ευσταθίου με την ομάδα του. Αυτό και τον δολοφόνο – αποστολέα των πακέτων, μπας και βάλει φρένο στην τρελλή πορεία του. Όμως η υπόθεση αυτή δεν είναι σαν καμία άλλη από όσες έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής και βάζει στόχο να τη διαλευκάνει πάση θυσία.

Ένα ενδιαφέρον συγγραφικό ντεμπούτο κάνει με το “Μυστήριο με άρωμα βανίλιας” η Σοφία Δημοσθένους που δοκίμασε τις δυνάμεις της στη συγγραφή με ένα βιβλίο όλο μυστήριο. Μικρό σε έκταση, αλλά όχι πρόχειρο, έρχεται να πάρει τη θέση του στις νέες κυκλοφορίες του καλοκαιριού, αλλά και στις βιβλιοθήκες μας.

Απλή γλώσσα, κατανοητή, χωρίς φανφάρες και βαρύγδουπες εκφράσεις συνθέτουν ένα όμορφο κείμενο. Μεγάλα κεφάλαια που όμως φεύγουν γρήγορα, καθώς η ιστορία κυλάει σαν νερό φέρνοντας στο προκείμενο την ίδια την υπόθεση αλλά και προβλήματα της κοινωνίας μας. Η αποξένωση της μεγαλούπολης, η μοναξιά που πολλοί άνθρωποι νιώθουν ακόμα κι όταν βρίσκονται ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους. Η ακινησία, η αποχαύνωση της τηλεόρασης, η υπερβολή στις απολαύσεις που μας κάνουν κακό, είναι μερικά από τα στοιχεία που προβάλλονται σαν να θέλει η συγγραφέας να μας ξυπνήσει, όπως ξύπνησε και τον ήρωά της. Δεν χρειάζεται να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο για να επανεκτιμήσουμε τον τρόπο που ζούμε και τις συνήθειές μας.

Ωραίο. Γρήγορο. Ενδιαφέρον.

 

Εκδόσεις Πηγή / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

dimosthenous.jpgΗ Σοφία Δημοσθένους γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1989 στο Βόλο, όπου και μεγάλωσε. Κατοικεί εκεί με την οικογένειά της, τον σύζυγό της και την κόρη της. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος φαρμακείου. Στα ενδιαφέροντά της ανήκουν οι ταινίες μυστηρίου, η μουσική και η ζωγραφική.

 

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.