«Χειμερινό Ηλιοστάσιο» από τη Ροσαμούντ Πίλτσερ

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου


9786180133103Το «Χειμερινό ηλιοστάσιο» είναι ένα βιβλίο που φέρνει κοντά τρεις γενιές ανθρώπων που γνωρίζονται ελάχιστα μεταξύ τους, κι όμως καταφέρουν να δεθούν τόσο πολύ και να τα πάνε τόσο καλά, όσο δε θα τα κατάφερνε μια παρέα καλών φίλων.

Αρχικά γνωρίζουμε την Ελφρίντα, μια κυρία προχωρημένης ηλικίας, μια παλιά ηθοποιό του θεάτρου, που δεν είχε καμιά τεράστια επιτυχία, αλλά που όμως έζησε το όνειρό της, γνώρισε πολλούς ανθρώπους, αγάπησε και αγαπήθηκε. Τώρα πλέον, έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο για να εγκατασταθεί σε μια επαρχία. Εκεί γνωρίζει τον Όσκαρ και γίνονται καλοί φίλοι. Γι’ αυτό και στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του δεν τον αφήνει μόνο του, αλλά μένει δίπλα του και τον βοηθάει και του συμπαραστέκεται με όποιον τρόπο μπορεί καλύτερα. Οι δυο τους λοιπόν θα ταξιδέψουν στη Σκοτία για να μεταβούν στο σπίτι στο Κρίγκαν.

Η Κάρι, μια κοπέλα τριάντα χρονών επιστρέφει ξαφνικά στο Λονδίνο από την Αυστρία όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή της ήταν ξαφνική και στο βήμα αυτό την ώθησε το τέλος μιας σχέσης που είχε. Φτάνοντας στο Λονδίνο, καταλαβαίνει πως η ανιψιά της Λούσι τη χρειάζεται. Η αδερφή της Κάρι και μητέρα της Λούσι φεύγει για ένα μακρινό ταξίδι και έτσι η Κάρι αναλαμβάνει να προσέχει το δεκατετράχρονο κορίτσι.

Ο Σαμ επιστρέφει κι αυτός στο Λονδίνο, αλλά από λιγάκι πιο μακριά. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Νέα Υόρκη όπου είχε μετακομίσει λόγω της δουλειάς του. Δυστυχώς όμως, ακριβώς λόγω της δουλειάς του αλλά και ενός άλλου άντρα, η γυναίκα του τον εγκατέλειψε, έτσι κι αυτός γυρίζει στην πατρίδα. Μια πρόταση για δουλειά τον οδηγεί στο Βορρά, όπου ερωτεύεται το Κρίγκαν και ένα συγκεκριμένο σπίτι. Σε αυτό το σπίτι, αυτοί οι πέντε άνθρωποι θα βρεθούν και οι ζωές του θα αλλάξουν για πάντα.

Είναι το πρώτο βιβλίο της Πίλτσερ που διαβάζω και καταλαβαίνω πως είναι ένα από τα ώριμα βιβλία της. Μπορεί να μην εκτυλίσσεται στην Κορνουάλη όπως ακούω πως γίνεται με τα περισσότερα βιβλία της, όμως κατάφερα να γνωρίσω και να αγαπήσω ένα ακόμα κομμάτι της Σκοτίας. Οι περιγραφές των τοπίων της, μεταφέρουν τον αναγνώστη ακριβώς στη μέση του λιβαδιού, ή πάνω στο λόφο που ατενίζει την παγωμένη θάλασσα του Βορρά, ή δίπλα ακριβώς στη λίμνη με τους κορμοράνους και τα άλλα πουλιά. Μέσα από την αφήγηση κατάφερα να σχηματίσω την εικόνα του Κρίγκεν αλλά και τόσο άλλων τοποθεσιών που περιγράφονται στο βιβλίο.

Χάρη στην ωριμότητα της ηλικίας της, η συγγραφέας μπορεί να κατανοήσει και να αποδώσει με αριστοτεχνικό τρόπο αρκετές διαφορετικές ηλικίες. Ειδικά η Ελφρίντα και ο Όσκαρ, που είναι πλέον αρκετά μεγάλοι σε ηλικία, φαίνονται αληθινοί και αυθόρμητοι. Κανένας χαρακτήρας δεν είναι βεβιασμένος και όλοι τους είναι αυθεντικοί και πιστοί στην αρχική τους εικόνα. Κάποια στοιχεία μπορεί να παραξενέψουν, αν όμως ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα που έχουν δοθεί ήδη, τότε όλες οι συμπεριφορές είναι αποδεκτές και αναμενόμενες, πιστές στο χαρακτήρα.

Στο βιβλίο αυτό η Πίλτσερ μιλάει για την αγάπη, την πίστη και τη δύναμη να ξεκινάς από την αρχή. Η αγάπη που δεν έχει ηλικία ή χρόνο. Αυτή που θα έρθει και θα σου χτυπήσει την πόρτα και που καλά θα κάνεις να της ανοίξεις, γιατί αλλιώς θα μπει από το παράθυρο. Και όταν λέω αγάπη, δεν εννοώ μόνο την αγάπη με την ερωτική έννοια, αλλά και αυτή που αναπτύσσει κανείς για τον συνάνθρωπο, τον αδελφό, τον φίλο. Αυτή που υπάρχει στις δυνατές φιλίες και είναι εκεί για να δίνει λύσεις και να ξεπερνάει τις δυσκολίες.

Διαβάζοντας το «Χειμερινό ηλιοστάσιο» έζησα όμορφες στιγμές. Χάρηκα και στενοχωρήθηκα αλλά και συγκινήθηκα εκεί προς το τέλος, σε σημείο να κλάψω. Δέθηκα με τους ήρωές του, τους αγάπησα και τους συμπόνεσα και χάρηκα για εκείνους όταν όλες οι δυσκολίες λύθηκαν και μπήκαν όλα σε μια σειρά!

 

Εκδόσεις Ψυχογιός / Book DepositoryΛίγα λόγια για τη συγγραφέα

20849Η ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ (1924-2019) γεννήθηκε στην Κορνουάλη. Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στο Bρετανικό Nαυτικό και λίγο αργότερα δημοσίευσε το πρώτο της έργο, με το ψευδώνυμο Τζέιν Φρέιζερ, το οποίο διατήρησε για αρκετά χρόνια.  Το μυθιστόρημα που της χάρισε παγκόσμια αναγνώριση ήταν το ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΚΟΧΥΛΙΑ, που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Με είκοσι οχτώ μυθιστορήματα στο ενεργητικό της, η Πίλτσερ ανήκει στις δημοφιλέστερες συγγραφείς της εποχής μας. Τα έργα της έχουν βραβευτεί, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες. Το 2002 χρίστηκε αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.