«Ο κούκος» από την Camilla Lackberg #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Επιστροφή στη Φιελμπάκα για την Camilla Läckberg φυσικά παρέα με τον Πάτρικ και την Ερίκα. Μπορεί να πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που διαβάσαμε βιβλίο της σειράς, αλλά επιστρέφουμε πίσω με άνεση και μπαίνουμε ομαλά και πάλι στον αγαπημένο προορισμό.

Ο Πάτρικ και η Ερίκα είναι καλεσμένοι σε μια γιορτή. Ο Χένινγκ Μπάουερ, διάσημος συγγραφέας και υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, και η σύζυγός του Ελίζαμπεθ, μια από τις διασημότερες εκδότριες της χώρας, γιορτάζουν τη χρυσή τους επέτειο. Μια σπάνια ευκαιρία για τον Πάτρικ και την Ερίκα να περάσουν λίγο χρόνο οι δυο τους και να ξυπνήσουν χωρίς τις επισκέψεις των παιδιών τους στο δωμάτιο. Όμως η μέρα δεν ξεκινάει καλά, μιας και την επομένη ακριβώς της γιορτής, ένας διάσημος φωτογράφος που ετοιμάζει την έκθεσή του στην περιοχή, βρίσκεται νεκρός. Ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν καλεσμένοι στη γιορτή, αλλά μόνο η σύζυγός του πήγε. Εκείνος ήταν αφοσιωμένος στην ετοιμασία της έκθεσης που αναμενόταν να ταράξει τα νερά για άλλη μια φορά.

Λίγο αργότερα, ο μεγάλος γιος του Χένινγκ και της Ελίζαμπεθ βρίσκεται δολοφονημένος μαζί με τα δυο του αγόρια, στο σπίτι τους στο ιδιωτικό νησί της οικογένειας. Σοκ και τρόμος έχει καταλάβει την οικογένεια Μπάουερ αλλά την αστυνομία. Το γεγονός και μόνο που δύο από τα θύματα είναι παιδιά, προκαλεί σε όλους πολύ δυνατά συναισθήματα και την ανάγκη να βρεθεί ο ένοχος σύντομα.

Η αστυνομία του Τανουμσχέντε ξεκινάει την έρευνα και για τα δύο περιστατικά και άτυπα επικεφαλής βρίσκεται ο Πάτρικ, που προσπαθεί να καταλάβει αν τα δύο εγκλήματα συνδέονται μεταξύ τους. Δεδομένου ότι το πρώτο θύμα και η οικογένεια Μπάουερ είχαν φιλικές σχέσεις και ανήκαν όλοι τους σε μια λέσχη που στηρίζει νέους καλλιτέχνες, ο Πάτρικ δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Παράλληλα, η Ερίκα ξεκινάει μια έρευνα για αυτό που ελπίζει ότι θα είναι το νέο της βιβλίο. Τη βραδιά της γιορτής, η γυναίκα του φωτογράφου της είχε μιλήσει για μια τρανς γυναίκα, τη Λόλα, που δολοφονήθηκε μαζί με την εξάχρονη κόρη της στη Στοκχόλμη του 1980. Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Εκείνη την εποχή, λίγοι νοιάζονταν για ανθρώπους σαν τη Λόλα και ακόμα λιγότεροι τους πλησίαζαν. Η Ερίκα ελπίζει να βρει περισσότερα για το χαμό της, πηγαίνοντας η ίδια στη στοκχόλμη.

Η επιτυχημένη συνταγή της Läckberg δε θα μπορούσε παρά να δώσει άλλο ένα καλογραμμένο κι ενδιαφέρον βιβλίο. Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και τα στοιχεία δίνονται το ένα μετά το άλλο. Ο αναγνώστης σιγά σιγά ανακαλύπτει τις σχέσεις και τις ισορροπίες μεταξύ των ηρώων και προσπαθεί να βρει το δολοφόνο ακριβώς όπως και η αστυνομία. Πέρα όμως από τα εγκλήματα και το μυστήριο, η συγγραφέας έχει την ευκαιρία να τονίσει και κάποια κοινωνικά θέματα, όπως άλλωστε συνηθίζει.

Πρώτο και καλύτερο είναι το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας, της ταυτότητας του φύλου αν θέλετε. Σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα φύλα, την ελευθερία του να επιλέγεις ποιος/α/ο θέλεις να είσαι, η Läckberg φέρνει στο τραπέζι ένα τρανς άτομο του παρελθόντος. Μας μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τότε, θυμίζοντάς μας πως ακόμα και τώρα συμβαίνουν τέτοια περιστατικά βίας.

Ένα άλλο θέμα με το οποίο καταπιάνεται είναι ο κόσμος των τεχνών και δη ο λογοτεχνικός κόσμος. Πόσο αληθινά ή ψεύτικα είναι όλα και όλοι στην τέχνη; Πόσο σνομπισμός υπάρχει, ειδικά απέναντι σε ευπώλητους συγγραφείς όπως ίσως και η ίδια; Πόσο αμερόληπτη είναι η Σουηδική Ακαδημία; Αυτή που απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρει η συγγραφέας και με αυτό το βιβλίο και μας βάζει λίγο να αναλογιστούμε ποια είναι η θέση μας απέναντι σε όλα αυτά.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά µε πρωταγωνίστρια τη Φέι αποτέλεσε ένα νέο βήµα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Με µια τόσο δυναµική ηρωίδα επιχείρησε να αλλάξει τους κανόνες και γιατί όχι και το ίδιο το παιχνίδι. Η νέα σειρά που συνυπογράφει με τον Henrik Fexeus αναμένεται να είναι εξίσου επιτυχημένη και να εγκλωβίσει τους αναγνώστες σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων και τρόμου από όπου μόνο λίγοι μπορούν να δραπετεύσουν.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.