“Η Σκιά” από τον Βαγγέλη Γιαννίση

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

i_skiaΟι θεοί της Σκανδιναβίας, το black metal και ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι δολοφονιών που απλώνει τη σκιά του πάνω από το Έρεμπρο της Σουηδίας. Θα μπορέσει ο αγαπημένος επιθεωρητής να ξεπεράσει τις κρίσεις πανικού που τον καταδυναστεύουν και να λύσει μία ακόμη μπερδεμένη υπόθεση;

Ένα πτώμα που δεν μπορεί να αναγνωρισθεί, βρίσκεται στημένο σε μια τελετουργική σκηνή και προβληματίζει το αστυνομικό τμήμα του Έρεμπρο. Η ομάδα του Άντερς Οικονομίδη αναλαμβάνει την υπόθεση που κατακλύζεται από άγνωστες παραμέτρους. Η έρευνα τους οδηγεί σε μονοπάτια της black metal μουσικής σκηνής, του μεταφυσικού και του θανάτου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν ποιες από τις παλιές δοξασίες αναβιώνουν και τι είναι αυτή η απαίσια μυρωδιά που τους ακολουθεί από το βράδυ που ανακάλυψαν το πτώμα.

Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς ο Άντερς Οικονομίδης είναι πιο ώριμος από πριν. Έχει κάνει κάποια βήματα μπροστά στη σχέση με τη γυναίκα του, στην προσωπικότητά του, αλλά και στη δουλειά του. Ήρωας, γραφή και συγγραφέας γίνονται καλύτεροι σε κάθε βιβλίο και ακόμα πιο αγαπητοί στους αναγνώστες. Με την πείρα των τριών προηγούμενων επιτυχημένων βιβλίων, αλλά και των αμέτρητων μεταφράσεων που κάνει ο Βαγγέλης Γιαννίσης, έχει πια κατασταλάξει στο δικό του προσωπικό στυλ και δεν φοβάται να αφήσει το στίγμα του. Η ελευθερία που νιώθει μέσα από τη γραφή φαίνεται στα βιβλία του, μιας και η έμπνευσή του τον οδηγεί σε καινούρια ενδιαφέροντα μονοπάτια. Και τον λατρεύουμε γι’ αυτό!

Όσοι Έλληνες αναγνώστες αγαπούν αυτό το είδος του αστυνομικού, crime βιβλίου, έχουν διαβάσει τα βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση, τα έχουν αγαπήσει. Είναι αυθεντικός, ακολουθεί και υπηρετεί πιστά το είδος του και προβάλει τα καλά και τα άσχημα αυτού του κόσμου. Συνήθως είναι πιο εύκολο να προβάλει τα άσχημα, μιας και δένουν καλύτερα με τις ιστορίες του. Οι χαρακτήρες του δεν είναι απλά οι κλασσικοί κατεστραμμένοι άνθρωποι που ζουν με κακής ποιότητας καφέ και τσιγάρα. Ο ίδιος ο Οικονομίδης, ο βασικός δηλαδή ήρωας των ιστοριών, κάνει σημαντική προσπάθεια να γίνει καλύτερος άνθρωπος και έχει παρουσιάσει βελτίωση. Έχει κόψει το κάπνισμα, πίνει τσάι αντί για καφέ και πλέον διαβάζει βιβλία!

Όμως υπάρχουν και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους, ποιος δεν έχει άλλωστε, τα οποία όμως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα κακώς κείμενα είναι εκεί και φωτίζονται, για να μην ξεχνάμε που μπορούν να οδηγήσουν και να θυμηθούμε πως υπάρχει λύση.

Με λίγα λόγια, αυτό το παιδί το αγαπάμε γιατί είναι ένας Έλληνας που γράφει καλύτερα και από Σκανδιναβός!

 

Εκδόσεις Διόπτρα / Public / Ianos

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

giannisis
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του.

 

3 thoughts on ““Η Σκιά” από τον Βαγγέλη Γιαννίση

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.