Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Τον Απρίλιο του 2020 διάβασα το δεύτερο βιβλίο της Stacey Halls με τίτλο «The Foundling» στο οποίο με ενθουσίασε πολύ η γραφή της. Καθώς ήταν στο πρωτότυπο, ήταν πολύ πιο εύκολο να με μαγεύσει και να μου μεταφέρει όλα όσα ήθελε η συγγραφέας να μεταφέρει στον αναγνώστη. Από τότε, είχα βάλει στο στόχαστρο να αγοράσω και να διαβάσω το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «The Familiars» καθώς ανυπομονούσα να παρασυρθώ ξανά από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το γραπτό της Halls. Δεν ευδοκίμησε και δεν έκανα ποτέ αυτή την παραγγελία. Αν την είχα κάνει μπορεί να ήταν ακόμη σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης μου, περιμένοντας υπομονετικά! Η ζωή τα έφερε έτσι όμως που το πρώτο αυτό βιβλίο μεταφράστηκε πρόσφατα στα Ελληνικά και έτσι βρήκα την ευκαιρία να το βάλω στην κορυφή της λίστας με βιβλία που ήθελα. Μια πολύ καλή μου φίλη μου το έκανε δώρο και στις μέρες που πέρασαν το διαβάσαμε μαζί και με καλή παρέα.
Το «Κυνήγι Μαγισσών» είναι στην ουσία ένα ιστορικό μυθιστόρημα με στοιχεία του φανταστικού, μιας και η ιστορία του, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, έχει να κάνει με μάγισσες. Βρισκόμαστε στο 1612 στο Λάνκασιρ της Βρετανίας. Εκεί γνωρίζουμε τη δεκαεφτάχρονη Φλίτγουντ Σάτλγουορθ, σύζυγο του Ρίτσαρντ Σάτλγουορθ και αρχόντισσα του Γκόθορπ. Βρίσκεται στην τέταρτη εγκυμοσύνη της χωρίς να έχει αποκτήσει κάποιο παιδί από τις προηγούμενες τρεις. Στο γραφείο του συζύγου της, εκεί που υπάρχουν όλα τα σύνεργα για γραφή μαζί και τα κατάστιχα του Γκόθορπ, η Φλίτγουντ βρίσκει το γράμμα ενός γιατρού που ενημερώνει τον Ρίτσαρντ ότι η σύζυγός του δε θα επιβιώσει από μια νέα εγκυμοσύνη. Ταραγμένη που ο Ρίτσαρντ της απέκρυψε κάτι τόσο σημαντικό, τρέχει μακριά από το σπίτι και χώνεται στο δάσος, όπου προσπαθεί να πάρει ανάσες και να συγκεντρώσει τις σκέψεις της. Εκεί γνωρίζει μια νεαρή γυναίκα, την Άλις Γκρέι.
Η Άλις είναι μαία, όπως μαία ήταν και η μητέρα της. Όταν μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της Φλίτγουντ της υπόσχεται να τη βοηθήσει να έχει αίσιο τέλος αυτή τη φορά, τόσο για την ίδια, όσο και για το μωρό που κουβαλάει στα σπλάχνα της. Εγκυμονούσα και μαία δένονται από έναν ισχυρό δεσμό φιλίας. Η Άλις καταφέρνει να βοηθήσει τη Φλίτγουντ να ξεπεράσει τις ναυτίες που την ταλαιπωρούν και να κρατήσει φαγητό στο στομάχι της. Σιγά σιγά, η υγεία και η φρεσκάδα της Φλίτγουντ βελτιώνεται όμως ταυτόχρονα η θέση της Άλις δυσχεραίνει. Το όνομά της βρίσκεται σε μια λίστα. Η λίστα αυτή περιέχει όσους κατηγορούνται για μαγεία στην περιοχή και πρόκειται να συλληφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη. Διαβάζοντας αυτή τη λίστα η Φλίτγουντ κινητοποιείται ώστε να προστατεύσει την Άλις και να την απομακρύνει από την περιοχή ή ακόμα και να την απαλλάξει από τις κατηγορίες. Ο αγώνας της δεν είναι εύκολος, μιας και οι δικαστές θα καταφέρουν να συλλάβουν την Άλις, όμως η Φλίτγουντ δε θα το βάλει κάτω. Η Άλις υποσχέθηκε να τη βοηθήσει με την εγκυμοσύνη και τη γέννα και η Φλίτγουντ υποσχέθηκε να τη σώσει.
Η δίκη των μαγισσών του Πεντλ το 1612 είναι ένα ιστορικό γεγονός. Τα χρόνια εκείνα, ο βασιλιάς Ιάκωβος Β’ ήταν πεπεισμένος πως ένα από τα κακά που μάστιζαν το βασίλειό του ήταν οι υπηρέτες του Διαβόλου. Έτσι είχε εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών, το οποίο τροφοδοτούσαν φιλόδοξοι άντρες που αναζητούσαν την εύνοια του βασιλιά. Σε αυτό ακριβώς το γεγονός και σε έναν τέτοιο φιλόδοξο άντρα βασίστηκε η συγγραφέας ώστε με τη φαντασία της και τη μυθιστορηματική γραφή της, να μας δώσει μια δική της εκδοχή των γεγονότων. Βασισμένη στην Άλις Γκρέι, μία από τις γυναίκες που κατηγορούνταν, η Halls δημιούργησε ένα γοτθικό μυθιστόρημα που παρασύρει τον αναγνώστη και τον βάζει να αναζητήσει ποια από τα στοιχεία του βιβλίου είναι πραγματικά και ποια φανταστικά.
Σε μια εποχή που το να είσαι γυναίκα ήταν επικίνδυνο, το να είσαι μια σοφή γυναίκα που γνωρίζει τις θεραπευτικές ικανότητες των βοτάνων και άλλων φυτών σε καθιστούσε από επικίνδυνη έως υποψήφια μάγισσα. Αν δε είχες καμιά ελιά, καμιά ανωμαλία στο πρόσωπό σου ή έστω κάποιο ζώο που να σε ακολουθεί παντού σαν δαιμόνιο, τότε ήσουν σίγουρα μάγισσα και σε περίμενε η αγχόνη.
Στην ιστορία αυτού του κόσμου, τις σημαντικές αποφάσεις τις έπαιρναν πάντα άντρες, είτε ήταν σοφοί είτε ήταν ηλίθιοι. Και μόνο το φύλο τους αρκούσε ώστε να τους δίνει προνόμια. Δεν είχε σημασία αν ήταν ικανοί, εργατικοί, ηθικοί, αν φρόντιζαν την οικογένειά τους ή αν ήταν μέθυσοι, άπιστοι ή φέρονταν με το χειρότερο τρόπο. Ήταν άντρες και ο λόγος τους μετρούσε. Αν δε ήταν άντρες με εξουσία, κανείς δεν μπορούσε να τους πάει κόντρα.
Απέναντι σε τέτοιους άντρες βάζει η συγγραφέας τη νεαρή ηρωίδα της. Μια γυναίκα μια κάποιας οικογένειας, που είχε κάποια προνόμια, όμως και πάλι, δεν μπορούσε να αντικρούσει εύκολα άντρες σε θέση ισχύος, απλά και μόνο επειδή ήταν γυναίκα. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, είναι τόσα άλλα κομμάτια της ιστορίας της νεαρής Φλίτγουντ για τα οποία διαβάζουμε, που ναι μεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, είναι όμως και στοιχεία της ζωής εκείνης της εποχής. Δε θα πω περισσότερα γιατί δε θέλω να χαλάσω την απόλαυσης της ανάγνωσης. Θα περιμένω να μου πείτε εσείς τι αποκομίσατε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Στέισι Χαλς γεννήθηκε στο Λάνκασιρ το 1989. Σπούδασε δηµοσιογραφία και έχει αρθρογραφήσει σε στήλες βιβλίων για λογαριασµό των Guardian, Stylist, Psychologies, The Independent, The Sun και Fabulous. Το Κυνήγι µαγισσών είναι το ντεµπούτο της, το οποίο µπήκε στη λίστα των ευπώλητων το 2019. Έκτοτε έχει γράψει άλλα δύο βιβλία.