“Η εκδίκηση των αγγέλων” από τη Λένα Μαντά

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

30250941Μια συγγραφέας η Γαλάτεια, μάνα πάνω από όλα, αναλαμβάνει το ρόλο του ερευνητή, όταν η κοπέλα του γιου της του Άρη, την ύπαρξη της οποίας έμαθε τυχαία μόλις πριν λίγο καιρό, σωριάζεται νεκρή την ώρα που δουλεύει, εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα. Η πρότερη υγεία της κοπέλας δεν δίνει κάποιο σημάδι που να εξηγεί το συμβάν και η μητέρα της, όπως και ο Άρης πιστεύουν ότι κάποια εγκληματική ενέργεια κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Η Γαλάτεια όμως, θέλοντας να δει τον γιο της να ηρεμεί και να ξεπερνάει το χαμό της κοπέλας, δεσμεύεται να τον βοηθήσει σε αυτή την αναζήτηση, όπου και αν αυτή οδηγήσει.

Η κυρία Μαντά είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από τα πολλά βιβλία της. Οι περισσότεροι, άντρες κυρίως, την κατατάσσουν σαν συγγραφέα “γυναικείων μυθιστορημάτων”, ένας όρος αμφιλεγόμενος και που χρησιμοποιείται από πολλούς ως προσβλητικός. Κακώς! Με την “Εκδίκηση των αγγέλων” αποδεικνύει και στους πιο άπιστους, ότι μπορεί να κάνει περισσότερα.

Το βιβλίο έχει μια χροιά αστυνομικού μυθιστορήματος. Κατά βάση επικεντρώνεται σε κοινωνικά θέματα, στα συναισθήματα των ηρώων και στον τρόπο σκέψης τους. Η ιδέα της εγκληματικής ενέργειας που υποβόσκει, βάζει τον αναγνώστη στη θέση του ερευνητή που προσπαθεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν. Η συγγραφέας δίνει στον αναγνώστη περισσότερα στοιχεία από ότι στην ηρωίδα της, τροφοδοτώντας αυτή τη διεργασία, χωρίς όμως να δίνει τη λύση του μυστηρίου καθώς ακόμα κρατά κρυμμένα χαρτιά και αμφιβολίες. Δίνει τροφή στη φαντασία, περιπλέκοντας χαρακτήρες και περιστατικά, τα οποία όμως βοηθούν να εξελιχθεί η ιστορία πιο δημιουργικά.

Με λίγα λόγια, το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά, την κρατά στην κορυφή της προτίμησης των αναγνωστών. Έχει συναισθήματα, κοινωνικές προεκτάσεις και ένα άρωμα μυστηρίου. Μια μάνα, που κάνει τα πάντα για να αναπαυθεί μια χαμένη ψυχή αλλά και να μην διαταραχθούν άλλες αθώες ψυχές, αυτές των παιδιών της. Ένα έγκλημα που προχωράει στην ίδια πατίνα με τον καλό γνωστό και δοκιμασμένο τρόπο για κάποιον και με τα χείριστα αποτελέσματα για άλλους. Σίγουρα βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί, να μπει στη θέση πολλών από των ηρώων, όχι μόνο σε αυτή του κύριου χαρακτήρα.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.