«Ο μοχθηρός βασιλιάς» από την Holly Black #BookReview

Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου

 

Γνωρίσαμε τη Τζουντ και τον Κάρνταν στο πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ο σκληρόκαρδος πρίγκιπας» και είδαμε όλα όσα ήταν αποφασισμένη να κάνει ώστε να βρει τη θέση της στο Έλφχεϊμ, τη Νεραϊδοχώρα. Σε αυτό το δεύτερο βιβλίο φαίνεται να την έχει βρει, όμως οι ισορροπίες είναι εκεί για να διαταράσσονται και τα νερά της θάλασσας δε μένουν ήρεμα για πολύ! Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε!

Δεν μπορώ να κάνω και σπόιλερ, υπάρχουν πολλοί που δεν το έχουν διαβάσει ακόμα, ούτε αυτό αλλά ούτε και το πρώτο βιβλίο! Θα κάνω όμως ό,τι καλύτερο μπορώ για να σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί στο βιβλίο. Η πρώτη μου σκέψη έχει να κάνει με τις προδοσίες που υπάρχουν, και πως θα μπορούσαν άλλωστε να λείπουν; Είδαμε ήδη αρκετές στο πρώτο βιβλίο και βλέπουμε πολλές ακόμη και εδώ. Μπορεί τα νεραϊδοπλάσματα να μην μπορούν να πουν ψέματα, όπως οι άνθρωποι, μπορούν όμως εύκολα να καταφύγουν σε υπεκφυγές, να αποφύγουν να πουν όλη την αλήθεια στρίβοντας θεαματικά και να κρατήσουν τα δικά τους μυστικά. Έτσι καταφέρνουν να υποκινήσουν πολέμους και διαμάχες ανάμεσα στις αυλές, αλλά και ανάμεσα σε πλάσματα και ανθρώπους.

Η πράξη της Τζουντ στο προηγούμενο βιβλίο, το μεγάλο της επίτευγμα να καταφέρει να κρατήσει τον αδερφό της ασφαλή ενώ παράλληλα να αποκτήσει απεριόριστη δύναμη, την έχει φέρει σε μια επισφαλή θέση. Πολλά είναι αυτά που μπορεί να καταφέρει σε αυτή τη θέση, όπως πολλοί είναι και οι εχθροί της. Πιστεύει όμως στις δυνάμεις της να ελέγχει τον Κάρνταν, αρκεί να μπορεί να ελέγξει και τον εαυτό της απέναντί του, και αισθάνεται ασφάλεια έχοντας την Αυλή των Σκιών στο πλάι της. Θα πρέπει όμως να είναι σε εγρήγορση, αφού εκτός των εχθρών που γνωρίζει, έχει να αντιμετωπίσει και προδοσίες που δεν περίμενε. Σκληρή, δυναμική και ατίθαση παραμένει πιστή στο στόχο της και προσπαθεί να κρατήσει το παιχνίδι στα χέρια της.

Ο Κάρνταν από την άλλη είναι ο κλασσικός εαυτός του. Ο σκληρόκαρδος πρίγκηπας, που γνωρίζουμε ήδη, αυτός που δεν έμαθε να συγχωρεί, ο κακός Κάρνταν που μόνο κακία έμαθε να βγάζει στους άλλους. Φαίνεται πως αλλάζει ή πως δείχνει τελικά τον πραγματικό του εαυτό καθώς και την εξυπνάδα που τόσο καλά έκρυβε. Ότι και να πιστεύει η Τζουντ, ο Κάρνταν έχει τους δικούς του σκοπούς και το δικό του σχέδιο που, ενώ έχω μια καλή ιδέα προς τα που οδεύει, θα περιμένω να ολοκληρωθεί στο επόμενο βιβλίο.

Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν κι εδώ την τιμητική τους, είτε για να περιπλέξουν τα πράγματα, είτε για να οδηγήσουν την εξέλιξη των γεγονότων. Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η ζήλεια είναι ένα δυνατό συναίσθημα που επηρεάζει τις πράξεις πολλών. Δυστυχώς και πάλι τα νεραϊδοπλάσματα δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο επικίνδυνη είναι η ζωή για τους ανθρώπους στο Έλφχεϊμ. Η Τάριν, ο Λοκ, η Νικάσια και ο Μάντοκ είναι βασικοί στην πλοκή και αυτού του βιβλίου, όμως έρχονται να προστεθούν κι άλλοι που πρόκειται να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Ελπίζω με όλα αυτά να κατάφερα να σας δώσω μια εικόνα από τις ίντριγκες και τις προδοσίες που οδηγούν την πλοκή του βιβλίου και να είναι αρκετή ώστε να το ξεκινήσετε πάραυτα! Ημερομηνία για το τρίτο βιβλίο δεν έχουμε ακόμα, τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές. Όμως δεν ανησυχώ, δε θα αργήσει να κυκλοφορήσει!

Να πω επίσης ότι, στην υπέροχη αυτή έκδοση συμπεριλαμβάνεται και η νουβέλα «Οι εξαφανισμένες αδελφές». Για την ακρίβεια το βιβλίο ξεκινάει με τη νουβέλα, όπου ουσιαστικά βλέπουμε την οπτική της Τάριν για τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου. Εκεί εξηγεί γιατί ουσιαστικά έκανε ό,τι έκανε– δε θα σας πω περισσότερα, διαβάστε το «σκληρόκαρδο πρίγκιπα»– μέσα από ένα απολογητικό γράμμα προς την αδερφή της τη Τζουντ.

 

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Holly Black είναι η Νο 1 best-selling συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας των New York Times. Μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και από μικρή ηλικία της άρεσε να γράφει και να διαβάζει. Το πρώτο της βιβλίο Tithe: A Modern Faerie Tale εκδόθηκε το 2002, ενώ ακολούθησαν τα The Spiderwick Chronicles (με τον Tony DiTerlizzi), Magisterium (με την Cassandra Clare), The Coldest Girl in Coldtown και The Darkest Part of the Forest. Έχει βραβευτεί με το Nebula Award. Ζει στη Νέα Αγγλία με τον σύζυγό της και τον γιο τους σ’ ένα σπίτι με μυστική βιβλιοθήκη.

 

Leave a Reply / Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.