Γράφει η Γεωργία Κωστοπούλου
Στο πρώτο βιβλίο της μάχης ανάμεσα στο καλό και στο κακό, «Αέναη μάχη: Η πτώση», γνωρίσαμε την Κάτια, την ηρωίδα της ιστορίας αλλά και τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται ξαφνικά. Μαζί της γνωρίσαμε κάποιους βασικούς χαρακτήρες και από τις δύο πλευρές και είδαμε πως η Κάτια έγινε μέρος της ζωής στο Μπλακ και στάθηκε στο πλευρό αυτών στους οποίους ανήκει και ο αγαπημένος της. Στο τέλος του βιβλίου είχαμε μια μάχη που έδωσε το βήμα για το δεύτερο βιβλίο.
Ευτυχώς για εμάς, αλλά και για τη συγγραφέα πιστεύω, το δεύτερο βιβλίο της σειράς ανταποκρίνεται των προσδοκιών μας και είναι αρκετά δυνατό ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για το τρίτο. Αυτή τη φορά η Κάτια δεν είναι στο Μπλακ αφού μετά το χαμό που έγινε, όλοι έχουν σκορπιστεί στους πέντε ανέμους. Η ίδια η Κάτια βρίσκεται στο σπίτι της, παρέα με ένα κοριτσάκι που έμεινε μόνο του και ανέλαβε να το προσέχει. Δεν έχει ιδέα που είναι ο Άρης ή ο Σεθ, ενώ όλοι όσοι κατάφεραν να βγουν από το Μπλακ βρίσκονται είτε στις κατακόμβες, είτε στο Κτήμα της Ειρήνης, είτε στους Κήπους της Γαλήνης. Στους Κήπους της Γαλήνης βρίσκονται οι «εχθροί» που με μπροστάρη τον Αδάμ οργανώνονται και προσπαθούν να την εντοπίσουν. Το Κτήμα της Ειρήνης είναι ένα ουδέτερο μέρος όπου μπορούν να συνυπάρξουν και οι δύο πλευρές.
Η εξέλιξη της ιστορίας πάει χέρι χέρι με την εξέλιξη της συγγραφέως. Το γεγονός ότι δύο από τους κύριους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο, στην ουσία δεν υπάρχουν στο δεύτερο, καλύπτεται από τους νέους χαρακτήρες που μπαίνουν και την εξέλιξη κάποιον άλλων που ήταν στην αφάνεια. Ο κάθε χαρακτήρας υποστηρίζεται από την προσωπικότητά του και βγάζει αυτή του τη διαφορετικότητα μέσα από το κείμενο. Γνωρίζουμε πρόσωπα και από τις δύο πλευρές, είτε για πρώτη φορά, είτε σε πιο πολύ βάθος. Έτσι η απουσία των δύο ηρώων δεν γίνεται αισθητή. Βοηθάει και το γεγονός ότι μια ομίχλη τους καλύπτει σε ολόκληρο το βιβλίο, μέχρι τις τελευταίες σελίδες που μαθαίνουμε τι έχουν απογίνει.
Αυτή τη φορά, η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα σε πρώτο πρόσωπο, από την πλευρά της Κάτιας και σε τρίτο πρόσωπο για όλη την υπόλοιπη ιστορία. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου, υπάρχει ένα μικρό κείμενο, που δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το κείμενο που ακολουθεί. Ανάμεσα στις γραμμές της ιστορίας, υπάρχουν κάποιες προτάσεις, εν είδει γνωμικών ή προτάσεων αυτογνωσίας. Μια καλή συμβουλή που θυμόμαστε στην καθημερηνότητά μας.
Ταυτόχρονα, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες σε αυτά που πιστεύουν και πράττουν. Οι υποτιθέμενοι «κακοί» συμπεριφέρονται με καλή πρόθεση και κάνουν καλές πράξεις. Ενώ αυτοί που θεωρούνται «καλοί» πολλές φορές ξεφεύγουν από αυτό που πρεσβεύουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Κάθε πλευρά πάντως υποστηρίζει την υπόθεσή της με τον αναγνώστη να βρίσκεται στη μέση και να μην μπορεί να αποφασίσει ποιανού το μέρος θα πάρει. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχεται και μια τρίτη πλευρά να μπει στο προσκήνιο. Το «Τάγμα» φαίνεται να τηρεί τη φυσική τάξη των πραγμάτων και να έχει δυνάμεις μεγαλύτερες από αυτές των δύο πλευρών. Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του, φαντάζομαι πως θα το δούμε στο τρίτο βιβλίο, καθώς εδώ είδαμε μόνο ένα ψήγμα. Ούτως ειπείν, περιμένουμε εναγωνίως το τρίτο βιβλίο για να δούμε που οδηγεί όλο αυτό και πόση δύναμη κρύβει τελικά μέσα της η ηρωίδα.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Άννα Σπανογιώργου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ζει με την οικογένειά της μέχρι σήµερα. Έχει σπουδάσει στο τµήµα Εµπορίας και Διαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, µε εξειδίκευση στον τοµέα των πωλήσεων. Η ενασχόλησή της µε τον γραπτό λόγο την οδήγησε αρχικά στη στιχουργία, µε την οποία εκφράζει αναζητήσεις και ανησυχίες μέσα από το πρίσµα της φαντασίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Αργότερα, η ιδέα της συγγραφής εξελίχθηκε ως µία επιπλέον πτυχή της δηµιουργικότητάς της, γεγονός που την οδήγησε στην ολοκλήρωση του πρώτου της μυθιστορήματος «Αέναη μάχη: Η πτώση» (βιβλίο 1), Εκδόσεις Πηγή (2016). Το διήγημά της «Η σκιά» συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο» των Εκδόσεων iWrite (2017) που προέκυψε από τον διαγωνισμό του φεστιβάλ Fantasmagoria. Συμμετέχει στιχουργικά στα CD των Julian’s Lullaby “Dreaming of your fears” (2011, STF Records) & “Prisoner of Emotions” (Musica, 2016).